hír épületek tervek Medence-tavirózsa rendszerű különleges medencerendszerrel rukkol elő Miskolctapolca!

Tavirózsás, tündérrózsás, különleges medencerendszerrel rukkol elő Miskolctapolca! Botrány a tervezés körül?


Java | 2017. március 21.
     
A hazai legnagyobb fürdőrekonstrukció tovább folytatódik a második ütemmel Miskolctapolcán, ahol a kuriózumnak számító különböző mélységű, hőmérsékletű medencéket alakítanak ki, romantikus vízesésekkel és tavirózsákkal. A strandfürdő második ütemének tervezői közbeszerzése megjelent, miután a már elkészült kiviteli tervet nem találták megfelelőnek

A fejlesztés még 2013-ban kezdődött, s a beruházás befejezését követően nyáron 5000, télen 1300 vendég fogadására lesz alkalmas.

A második ütemben az alapkoncepció szerint megépül egy új fürdőépület, a természetes szellőztetés megoldása érdekében nyitható tetővel. A főépület és az új fürdőépület összekötésére új híd épül 3,5 méteres magasságban. Az új építményeknek, és a korábbi főépületnek funkcionálisan szerves egységben kell működnie. A fürdőtér akadálytalan kilátással nyílik majd a gyönyörű völgyre. Az engedélyes terv alapján a fedett fürdőben, az alábbi, egész évben üzemelő fürdőmedencék létesülnek: gyermekmedence, élménymedence, csúszdamedence, szauna merülőmedence. A kültéren további egész évben üzemelő medencék jönnek létre: jacuzzi, sodró medence, tavirózsa medence, tündérrózsa medence.

A csak nyári szezonban üzemelő medenceként wellness medence, szülői medence, gyermek és baba medence, valamint strandmedence jön létre.

A tervezői közbeszerzési felhívás itt olvasható. Ezek szerint a korábban elkészült kiviteli tervek nem megfelelőek:

"Az írásbeli összegezés megküldését követően (27.4.2016.), egy kifejezetten fürdő tervezésre és üzemeltetésre szakosodott cég, a Holzbauer und Partner GesmbH (1050 Wien, Arbitergasse 3.) felülvizsgálta az eljárás alapját képező engedélyes tervdokumentációt, és észrevételeiről, javaslatairól egy tanulmányt, illetve koncepció tervet készített 18.4.2016. és 15.8.2016. között.

A Holzbauer und Partner GesmbH által készített szakértői tanulmány alapján a fent hivatkozott közbeszerzési eljárás alapját képező, meglévő engedélyes tervvel kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. A szakértői cég által végzett költség, működtetési és megvalósíthatósági számításai alapján a koncepció lényegesen konstruktívabb, üzemeltethetőség szempontjából fenntarthatóbb módon megvalósítható és egy műszaki és üzemeltethetőségi szempontból sokkal jobb megoldást helyezett kilátásba.

A Holzbauer und Partner GesmbH szakértői véleménye alapján Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a terület tulajdonosa a területen az új konstrukció és funkció szerint kívánja kialakítani a jövőben az Élményfürdőt, így a korábbi engedélyes tervek alapján készítendő kiviteli tervek elkészítése okafogyottá vált, így annak okafogyottsága miatt a tervezői szolgáltatásra a továbbiakban nem tart igényt.

Az ajánlatok elbírálásáról szóló írásbeli összegezés megküldését követően beállott előre nem látható körülmény miatt a szerződés megkötésére vagy teljesítésére nem lenne képes, így a szerződés megkötésétől való elállását kezdeményezi a Kbt. 75. § (2) bekezdés a) pontja alapján."

Az első ütemben megépült projektek:

A 2,5 milliárd forintos első ütemben a korábbi tornyos strandépület rekonstrukciójával és bővítésével egész évben üzemelő wellness részleg született. Három kúp alakú szauna-torony is épült. Emellett elkészült egy 50 méteres, 10 sávos versenymedence, és strandröplabda, valamint lábtenisz pályák. A fejlesztésnek ebben a szakaszában új burkolatot kapott az Aradi és a Hejő sétány, emellett a strand mellett a Fenyő utca meghosszabbításával egy új sétány is létrejött.

Építész (1. ütem): Rosta S. Csaba, RAS-Design Kft.

A miskolctapolcai fürdőfejlesztés második üteme 5 milliárd forintba kerül, mely állam támogatással valósul majd meg. A turisztikai látványosságra is számon tartó fürdőrendszer átadása 2018-ra várható.

Forrás: termalonline.hu, eszakhirnok.hu

További régi látványtervek itt: www.green-city.hu

A szerző legújabb cikkei:
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjábanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)