hír tervek felhőkarcoló New York toronyház Trump zaha hadid ZHA

A Zaha Hadid Architects tervei szerint építenek a kínaiak felhőkarcolót Trump vejének


Csépé | 2017.03.24
"Szokatlanul kedvező" a Bloomberg szakértői szerint az a szerződés, melyet a hatalmas kínai biztosító Jared Kushner családi cégével kötött. Biztonsági kockázatokat is emlegetnek a sajtóban, mivel Kushner Trump veje. A tavaly elhunyt Zaha Hadid cégének pedig ez lesz az első jelentősebb terve, amiben az építésznő már nem vett részt. Látszik?

Talán a financiális kérdőjeleknél (a Kushner cég állítólag finanszírozási gondokkal küzdött, most a kínaiak a négymilliárd dolláros befektetésen kívül négyszázmillióval is kisegítik a céget) szakmailag érdekesebb az terv. Ugyanis a 427 méter magas felhőkarcoló a jelenlegi közel százötven méteres épület bővítésével jön létre. Negyven emelettel toldják meg, miután az acélszerkezetig visszabontják a hatvan éves jelenlegit (az eredeti tervező: Carson & Lundin), így a most negyvenezer négyzetméteres toronyház száznegyvenezresre bővül. A vegyes funkciójú felhőkarcoló neve 660 Fifth Avenue (Ötödik sugárút 660.) lesz (jelenleg 666 Fifth Avenue a neve, de szeretnének a sátáni számtól megszabadulni).

Tervek szerint év végére gyűjtik össze a tőkét, kiváltják a jelenlegi hitelt és kiteszik a bérlőket. A bontást csak 2019 végén kezdenék, és 2025-re szeretnék befejezni a fejlesztést.

Az első kommentek nem kímélik a tervet, a swarovksi fallosz még a finomabbak közül való – és vannak, akik Zaha Hadid hiányát is érzékelni vélik a terven.

Források:
rendering: ZHA / hír: yimbynews.com, Bloomberg:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások