hír tervek videók, animációk liget Narmer Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Strabag Városliget

Hogy áll az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése a Ligetben?

Tervező: a Narmer Építészeti Stúdió


Java | 2017.03.28
2016 májusában 4 milliárd forintos szerződés keretében indult az építkezés két épület mélyépítési munkálataival. Most az öt épületből álló projekt generálkivitelezési munkája újabb 12 milliárd forintból folytatódik tovább a Strabag kivitelezésében. A világszínvonalú, 36.710 négyzetméteres épületkomplexum 2018-ra készül el.

A világ legkorszerűbb múzeumi raktárai jönnek létre a Szabolcs utcában épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), ahogy ezt tavaly nyáron már megírtuk. A projekt rozsdaövezeti, barnamezős fejlesztésként valósul meg az egykori Szabolcs utcai kórház területén. A földmunkák során 108 ezer köbméternyi talajt mozgattak meg, 4800 tonna betonacélt és 508 kilométernyi kábelt használtak fel. Mellettük a telek két értékes, régi épületét is felújítják.

Az öt közül két épület új építésű:

• A 29.460 négyzetméteres központi épület (A) terepszint alatti négy szintjén, a mintegy 15 ezer négyzetméteren történik majd a raktározás, ahol télen-nyáron 18°C-os állandó hőmérséklet uralkodik majd.A földszinten, illetve a felette lévő három emeleten pedig a restaurálás jelenti a fő funkciót 70 restaurátorműhellyel, irodákkal, laborokkal.
• A 3060 négyzetméteres B épület lesz a mélygarázs, mely 94 gépkocsi és 50 bicikli tárolására lesz alkalmas.

A további három épület már felújítás és átalakítás révén jön létre:

A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett régi épületét az örökségvédelmi szempontok szigorú figyelembe vételével újítják fel.

• A látogatóközpontban (C épület) 1010 négyzetméteren, a földszinten és a felette lévő két emeleten zajlik a közönségforgalom és az információszolgáltatás konferenciateremmel, étteremmel.
• A 3020 négyzetméteres épület ad otthont a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetnekt (KEMKI), a (D) négy szintes, alagsorában egy kis raktár is helyet kap.
• Az ötödik épület a legkisebb, ez a 60 négyzetméteres kerti tároló és trafóház (E).

Az öt épület körül 7910 négyzetméteres park is létrejön, ősfás, dús növényzettel és 200 db, 150 méter mélyre fúrt geotermikus (talajszondás) hőszivattyúval. Ez hozzájárul az épületek nemzetközi zöldminősítéséhez, melyet minimum a BREEAM szerinti „very good” szinten szeretnének elérni.

A Liget Budapest projekt keretein belül megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építését tavaly kezdte meg a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. Az akkor elnyert közbeszerzés szerint a cég feladatát az A és a B épület mélyépítési, illetve „0” szintig történő szerkezetépítési munkái képezték. A Közbeszerzési Értesítőben csütörtökön megjelentek szerint azonban a cég immár mind az öt, a komplexumhoz tartozó épület generálkivitelezését is elnyerte, a Strabag Építő Kft.-vel és a német Ed. Züblin AG-vel közösen. A három cég közös ajánlatán kívül egy további ajánlat érkezett, a Market Építő Zrt.-től.

Látványtervek: Liget Budapest
video:



Forrás: magyarepitok.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások