donkanyar | 2017. március 29.
     
Megújul az Alagút és a Lánchíd. A teljes munka 2,5 évig tart, 22-23 milliárd forintba kerül majd. Hogyan változik az Alagút, és mi kerül vissza a Lánchídra?

Látványtervet sajnos nem készítettek, így csupán tervrajzokon látható, hogy milyen lesz a budai Alagút a várhatóan ősszel kezdődő felújítást követően.

A 444.hu információi szerint a biciklisek mindenképpen örülhetnek majd, hiszen a felújított Alagútban mindkét irányban külön sávot kapnak, így a nagy hangzavarban nem akadályozzák egymás közlekedését. Azt is tudni lehet, hogy a jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek. A szellőzést ventilátorok segítik majd. A Lánchídon viszont már nem lehet bringázni a felújítást követően, az autósforgalmat ugyanakkor később sem korlátozzák.

A BKK a felújítással kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, ezért a látványon nem változtathatnak. Visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, és eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. Az eredetileg háromágú kandeláberek is pontosan a világháború előtti pompájukban ragyognak majd.

Az viszont kérdés, miért nem került be a programba a Széchenyi István tér forgalmi rendjének átalakítása. Korábban a főváros is úgy gondolta, parkot csinálnának a Széchenyi tér közepéből (lásd. a látványterv a galériában), ahova jelenleg csak gyalog és szabálytalanul lehet eljutni. Mindemellett az autók is feleslegesen kerülik meg az egész Széchenyi István teret.

Az alagút terve itt látható, eszerint a tervező a Főmterv – MSc – CÉH konzorcium.
További képek a Széchenyi tér korábban tervezett átalakításáról:
budapestszive.bkk.hu

Forrás: 444.hu

A szerző legújabb cikkei:
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a BálnátKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)