hír épületek tervek cikk

12,5 milliárdos aranyozott keret épül Dubajban – az építész perel


sebesp | 2017.03.29
Dubaj mindig is híres volt a túlzásokról és a szürreális építészeti projektekről a sivatag közepén épült síkomplexumtól a világ legmagasabb épületéig. A város legújabb fantáziaszüleménye egy óriási keret, a Dubai Frame.

Dubaj újabb ikonja 150 méter magas és 93 méter széles, és jelenleg a dubaji Za’abeel Parkban áll. A projektnek egyébként 2013-ben kezdtek neki, és a 12,5 milliárd forintos (160 millió dirhamos) látványosság az eredeti tervek szerint 2015-ben nyitotta volna meg kapuit. A külső burkolat miatt azonban már korábban bejelentették, hogy a Dubaj Keret bemutatkozása csúszni fog.

A friss hírek szerint a keretet már elkezdték bevonni arannyal, és ha minden jól megy, év végére már bárki megcsodálhatja az aranyozott gigantikus építményt.

A Keretből a látogatók elé 360 fokos dubaji látkép tárul, mikor átsétálnak a tetején kialakított üveghídon. Az egyik oldalon az Emirates-tornyok mellett a Burj Khalifa csodálható majd meg, míg a másik oldalon Deira, Umm Harare és Karama látképe tárul a kíváncsi szemek elé. A Dubaj Keretben emellett helyet kap egy galéria és egy múzeum is a földszinten (a keret alsó vízszintes részén), ahol a legújabb technológiák segítségével a város fejlődésével, múltjával és jelenével ismerkedhetünk meg. A panorámalift a keretben viszi majd fel a látogatókat az üveghídhoz, hogy menet közben is megcsodálhassák a régi és a modern Dubajt, mielőtt a keret másik oldalán lemennének a másik lifttel.

Forrás: 24.hu

Az ötlet Fernando Donis francia építésztől származik aki perben áll az építtetőkkel, mivel 2009-es pályázati tervét szerinte jogtalanul használják fel a projekthez.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások