rendezvény épületek cikk videók, animációk

Bonyolultabb a jövő városa, mint elsőre tűnik


Csépé
Closed Cavity Fassade - Alkossuk meg közösen a jövő városát címmel tartottak szimpóziumot Bécsben, az ArchiteckturZentrum Wien Podium termében múlt hétfőn. Néhány meglepő szempont került elő az osztrák, német, svájci szakértők előadásából.

Josef Weichenberger az 1962-1970 között épült bécsi magasháznak, a Philips Hausnak a felújítási munkáit mutatta be. A Wienerberg déli peremén magasodó, kifejezetten konstruktivista, a szerkezetet megmutató épületet Karl Schwanzer tervezte, egyes részei – például a homlokzata, lépcsőháza védett. Tavaly jelentették be, hogy az évek óta üresen álló épületben 135 luxusapartmant alakítanak ki. Különösen nehéz volt úgy megoldani ezt, hogy a feszítettbeton parapet-tartók képe kívülről ne változzon, azaz belülről kellett hőszigetelni (páraaktív anyagokkal), valamint a födémeket is alulról-felülről. A felújítás kapcsán készült videó (németül) itt látható:Franz Romero négy zürichi felújítást mutatott, valamennyi épületet a hetvenes évekből – és felmerült az emberben a szarkasztikus kérdés: nincs olyan ócska hetvenes évekbeli ház, aminek az épület karakterét megtartó felújítására ne vállalkoznának? Persze aztán kiderült a svájci építész előadásából, hogy volt épület, ahol csak a meglévő épület mérete szólt a megtartás mellett – ma már nem lehetne arra a telekre akkora épületet emelni… De a Wicona integrált árnyékolással ellátott, zárt kéthéjú nyílászáróival (a cég egyébként a napnak és a magyarok kiutazásának szponzora volt) egészen elegánssá váltak az eredetileg kissé problémás épületek.

Persze az épületek felújítása is jövőbe mutató dolog, de konkrétan a jövő városairól Werner Jager német professzor tartott előadást. Ennek legérdekesebb tanulsága talán az volt, hogy a jövő épületeinek sokkal inkább tekintettel kell lenniük egymásra, hiszen fényt, hőt sugároznak, reflektálnak a környezetükbe, visszaverik és adott esetben felerősítik a zajt, káros anyagot bocsátanak ki. A jövő azoké az épületeké, melyek árnyékolással, zöldtetővel és zöldhomlokzattal csökkentik a városi hőszigetek hatását (akár 4-5 fokkal), elnyelik felületükön a zajt (tömbbelsőkben akár 5 decibelt), NIR (közel-infravörös) sugárzáscsökkentéssel hűlnek, nem igényelnek légkondicionálást, sőt, fotokatalitikus felületükkel tisztítják a levegőt (nitrogénoxidokat vonva ki).
Érdekes apróság: tavaly év elején nyílt Stuttgartban a B10 Aktívház, az egyik első kísérleti épület, melyben többrétegű vákuum-üveges ablakokat használnak (a világ alighanem legnagyobb vákuumüveg gyára szállította, mely 2013 végén nyílt Kínában, évi közel egymillió négyzetméteres kapacitással).

Philips Haus fotója: Wikimedia Commons Von Buchhändler - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, Link

A szerző legújabb cikkei:
Webinárium-legendárium: ami látszott, és ami nem
Mi az, hogy Okos építészet nyomás alatt?!
A Közlekedési Múzeum pályázatáról beszélt Vitézy Dávid eredményhirdetés előtt
Lesznek meglepetések az idei Nemzetközi Építészkongresszuson!
Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban
'Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz' – újra itt a webinárium
Fotósuli építészeknek: sikeres kezdeményezés volt
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!
Ipari építészet és épületszerkezet-tan a Metszet 2018/6 számában
A Cseszneki Várban még nem látszik a 381 millió forintos fejlesztés
Ilyen még nem volt! Fotósuli építészeknekKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások