rendezvény épületek cikk videók, animációk

Bonyolultabb a jövő városa, mint elsőre tűnik


Csépé
Closed Cavity Fassade - Alkossuk meg közösen a jövő városát címmel tartottak szimpóziumot Bécsben, az ArchiteckturZentrum Wien Podium termében múlt hétfőn. Néhány meglepő szempont került elő az osztrák, német, svájci szakértők előadásából.

Josef Weichenberger az 1962-1970 között épült bécsi magasháznak, a Philips Hausnak a felújítási munkáit mutatta be. A Wienerberg déli peremén magasodó, kifejezetten konstruktivista, a szerkezetet megmutató épületet Karl Schwanzer tervezte, egyes részei – például a homlokzata, lépcsőháza védett. Tavaly jelentették be, hogy az évek óta üresen álló épületben 135 luxusapartmant alakítanak ki. Különösen nehéz volt úgy megoldani ezt, hogy a feszítettbeton parapet-tartók képe kívülről ne változzon, azaz belülről kellett hőszigetelni (páraaktív anyagokkal), valamint a födémeket is alulról-felülről. A felújítás kapcsán készült videó (németül) itt látható:Franz Romero négy zürichi felújítást mutatott, valamennyi épületet a hetvenes évekből – és felmerült az emberben a szarkasztikus kérdés: nincs olyan ócska hetvenes évekbeli ház, aminek az épület karakterét megtartó felújítására ne vállalkoznának? Persze aztán kiderült a svájci építész előadásából, hogy volt épület, ahol csak a meglévő épület mérete szólt a megtartás mellett – ma már nem lehetne arra a telekre akkora épületet emelni… De a Wicona integrált árnyékolással ellátott, zárt kéthéjú nyílászáróival (a cég egyébként a napnak és a magyarok kiutazásának szponzora volt) egészen elegánssá váltak az eredetileg kissé problémás épületek.

Persze az épületek felújítása is jövőbe mutató dolog, de konkrétan a jövő városairól Werner Jager német professzor tartott előadást. Ennek legérdekesebb tanulsága talán az volt, hogy a jövő épületeinek sokkal inkább tekintettel kell lenniük egymásra, hiszen fényt, hőt sugároznak, reflektálnak a környezetükbe, visszaverik és adott esetben felerősítik a zajt, káros anyagot bocsátanak ki. A jövő azoké az épületeké, melyek árnyékolással, zöldtetővel és zöldhomlokzattal csökkentik a városi hőszigetek hatását (akár 4-5 fokkal), elnyelik felületükön a zajt (tömbbelsőkben akár 5 decibelt), NIR (közel-infravörös) sugárzáscsökkentéssel hűlnek, nem igényelnek légkondicionálást, sőt, fotokatalitikus felületükkel tisztítják a levegőt (nitrogénoxidokat vonva ki).
Érdekes apróság: tavaly év elején nyílt Stuttgartban a B10 Aktívház, az egyik első kísérleti épület, melyben többrétegű vákuum-üveges ablakokat használnak (a világ alighanem legnagyobb vákuumüveg gyára szállította, mely 2013 végén nyílt Kínában, évi közel egymillió négyzetméteres kapacitással).

Philips Haus fotója: Wikimedia Commons Von Buchhändler - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, Link

A szerző legújabb cikkei:
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!
Ipari építészet és épületszerkezet-tan a Metszet 2018/6 számában
A Cseszneki Várban még nem látszik a 381 millió forintos fejlesztés
Ilyen még nem volt! Fotósuli építészeknek
Pro Architectura díjat nyert a Palatinus, a budafoki piac, a vizafogói templom, a kőbányai ügyfélszolgálat
„Az élet túl rövid ahhoz, hogy elsiessük”
Érdekes sportlétesítmények a VIII. Épületszerkezeti Konferencia programjában
Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropóján
Méltó Tiba János emlékéhez: a legnagyobb irodaház
Hogyan áll a Hauszmann-terv? II
Jól járt a budai Óvárosháza Szabó LeventévelKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: