Rajki Diána | 2017. április 19.
     
Düsseldorf központjában virtuóz módon jelenik meg egy irodaház. Az épületegyüttes, melynek a különlegesen hangzó Clara & Robert nevet adták, futurisztikus módon helyez egy történelmi épületet a központba, és egy izgalmas építészeti szimfóniát komponál.

Szoros a kapcsolat az építészet, a történelem és a zene, valamint a névadók, Clara és Robert között. Jurek M. Slapa építész Robert Schuhmann zongorára írt romantikus darabja által ihletve – építészeti álmodozásának kiindulópontjaként – a Prefa kompozitlemezekből álló, új építésű homlokzatburkolatát használta.

"A különböző ablaknyílások ritmikus váltakozása az építtetőt a régi sípládák vezérlőkorongjára emlékeztette" – meséli Slapa. "Ebből adódótt az új épületrész alatt meghúzódó kaszárnya, az új irodatömb, a 19. századi zenész, Schumann és a házaspár által alkotott hármas kapcsolat. A komplexum neve: Clara & Robert."


Régi és új szimfóniája

Az egykori ulánus kaszárnya helyén álló két derékszögű irodaépület homlokzata hét emeleten mintegy 17 000 m2 felülettel bír, és a régi, egy emelettel megnövelt magasságú Saar-házat tökéletesen integrálja az új projektbe. „Arra törekszünk, hogy a régi adottságokat és struktúrákat a lehető legjobban megóvjuk, és a jelenbe kapcsoljuk“ – mondja az ipari létesítményekre specializálódott tervező.

„Eredetileg a Saar-ház a 19. századi kaszárnya részeként nem volt reprezentatív épület. Egy egyszerű bejárati épület volt, mely a gyakorlócsarnokba vezetett, minden különösebb építészeti megoldás nélkül. A területrendezési terv kiadásakor ezért is engedélyezték a lebontását. Számunkra, és az építtető számára is a történelem egy darabját képezte és egybeforrt a hely identitásával“ – mondja Slapa. Így az új épület részeként és a ráépített kortenacél emelettel a régi épület különleges bája az építészeti harmónia vezérfonalává válik. Aki pedig belép a régi Saar-ház újra bejáratként működő előcsarnokába, az tanúja lehet a régi és az új találkozásának.

„Az alumínium homlokzatnak homogénnek kellett lennie, ehhez nagy méretű homlokzati lapokra volt szükségünk“ – mesélte az építész a tervezésről.


Az anyag az építészet egyik legfontosabb eleme

A Prefa kompozitlemez ideális választásnak bizonyult. A homlokzat színének tudatosan a szálcsiszolt alumíniumot választottuk. Egyrészt a régi vezérlőkorongok sem voltak bevonatosak, másrészt az anyag így élő marad. A natúr alumínium reagál a különböző fényhatásokra, a homlokzat egészen mást mutat napfelkeltekor, mint naplementében.

Azonban a homlokzat, ami megjelenésében egy történeti hangszerre emlékeztet, kivitelezésében hatalmas elvárások elé állítja a szakembert. Wolfgang Willms homlokzatkivitelező egy speciális kiosztási terv alapján irányította az építést és a fugák tökéletes kiosztását. A Prefa könnyen megmunkálható és élhajlítható kompozitlemeze által a fugákat könnyedén a lapok méretéhez tudták igazítani.

Az eredmény magáért beszél, és kivívta a befektetők elismerését.


PREFA alumínium kompozitlemez

Alapanyag: Kétoldali bevonatos alumínium fegyverzet, FR-mag, szín: szálcsiszolt natúr alumínium
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm, egyedi méretek, megmunkálás (vágás, marás, perforálás) rendelhetők
Súly: 7,5 kg/m2
Rögzítés: Alumínium- vagy fa alátét-szerkezetre csavarozva, szegecselve, vagy ragasztva


További információ: www.prefa.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)