színkép | 2017.04.19
Idén tizenkettedik alkalommal adta át az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a műemlékvédelem rangos elismeréseit a 34. alkalommal megrendezett Műemléki Világnapon.

A Műemléki Világnap alkalmából Visegrádon 2017. április 18-án „Örökség és turizmus – lehetőségek és eszközök” címmel megrendezett ünnepi rendezvényen adta át az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának vezetősége az idei díjakat.

ICOMOS-díjban részesült:
- Gyula, Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély műemléki helyreállítása – tervező: Földes László építész
- Hosszúhetény, Dallos-Böröcz vízimalom műemléki helyreállítása – tervező: Pelényi Margit
- Paks, Deák ház/Szeniczey kúria rekostrukciója – tervező: Karácsony Tamás, Kern Orsolya építész
- Pannonhalma, Apátsági Major Látogatóközpont rekonstrukciója – tervező: Czigány Tamás építész

Példaadó Műemlékgondozásért Díjat vehetett át:
- Kovács Olivér a műemlékem.hu honlap megálmodója és szerkesztője
- Varga Ödön Tibor műemlékmentő szentendrei festőművész, a Fő tér 3 épületének helyreállításáért végzett kitartó munkájáért
- Závod község évtizedes települési értékvédő programja, a település épített örökségének – szakrális emlékeinek és lakóépületeinek – megmentéséért (a díjat Szász Gábor szervező építész vette át)

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben Műemlékvédelmi Citrom-díjjal illeti az általa legkevésbé sikeresnek, leginkább elhibázottnak ítélt műemlék helyreállításokat.
Az idei Citrom-díjasok:
- Népstadion épületének elbontása, építészeti részletek eltüntetése – tervező: Skardelli György építész (Mint a kihirdetéskor elhangzott, az épület műemléki védelmét többször elindították, de nem sikerült befejezni. Így 2016-ban végképp el lehetetett bontani, az új épület ugyan utalni fog a régi pilonokra, de ez sem nem rekonstrukció, sem nem értékvédelem.)
- Füzér, Felső Vár rekonstrukciója (annak ellenére, hogy korábban Pro Architectura díjban részesült – igaz, nem az építész, hanem az építtető) – tervező: Rudolf Mihály (mint elhagnzott, a műemlékvédelem elveit semmibevevő, történelmi jelmezbe bújtatott önmegvalósítás zajlott, 21. századi historizáló vár épült.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások