tervek beruházás BudaPart duna-part fejlesztés vízpart

Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései között a hazai BudaPart projekt


Java | 2017.04.20
A víz közelben kialakult metropoliszok a kereskedelem és az ipar fejlődése során egyre tekintélyesebb kikötőket létesítettek, ám egyre több lakost is vonzott a vízpart közelsége. Ha Sanghajra, Szingapúrra vagy az öbölbeli országok sikeres fejlesztéseire gondolunk, megjósolható, hogy ez a folyamat továbbiakban is folytatódik.

Malmö
Az Öresund szoros partján található Malmö a 90-es években még egy szomorú, lepusztult városrész képét mutatta elhanyagolt szerelőcsarnokaival, nehézipari komplexumaival. A hihetetlen fejlődés még 2001-től számítható, amikor a térség kezdett benépesedni. Ma már szélkerekekkel, napelemekkel, mesterséges tavakkal és zöldfelületekkel tarkított öko-városnegyedben találja magát, aki Malmöbe látogat. A felújítást követően a vegyes funkciójú negyed ikonikus épületévé vált Santiago Calatrava csavart formájú, 190 méter magas toronyháza, a Turning Torso. A negyedet a középkori város mintájára tervezték újra úgy, hogy az épületek elhelyezése megóvja a centrumot az erős széllökésektől.

Koppenhága
Koppenhága pár év alatt közlekedési és ipari csomópontból kulturális és társadalmi központtá alakult át. A tervezőknek a kortárs építészeti projektek létrehozásával sikerült erősíteniük a város kapcsolatát a hozzá tartozó természetes vizekkel, még élhetőbbé téve ezzel a környéket. A vízpartot ma már olyan épületek tarkítják, mint a BIG (Bjarke Ingels Group) iroda nyolcast formáló, 11 emeletes 8Tallet elnevezésű lakóháza, amely az utóbbi 10 év legnagyobb dán lakásprojektje. A vegyes funkciójú épületben 61 ezer négyzetméteren lakóingatlanok, 10 ezer négyzetméteren pedig irodák találhatók.

Varsó
Varsóban 2011-ben fejezték be a Waterfront Projektet , amelynek két nagy szenzációja a Nemzeti Stadion és a Kopernikusz Tudományos Központ. Utóbbi egy kétszintes, 15 ezer négyzetméteres főépületből áll, kiállításokkal, laboratóriumokkal és konferenciaközponttal, de helyet ad irodáknak, egy tetőkertnek és egy multimédiás planetáriumnak is. Az első fázisban helyet kapott egy közel 35 ezer négyzetméteres, 298 luxuslakásból álló komplexum. A második ütemben felújították a régi erőművet, ahol különböző galériákat, éttermeket és üzleteket is kialakítottak.

Budapest
Vízparti területek szempontjából Budapest is kedvező helyzetbe került a Lágymányosi-öbölbe tervezett projekttel. Budapest zöld oázisa, fákkal borított környezete egyre inkább rekreációs funkciót tölt be a főváros életében, amely szomszédságában indult el Budapest legnagyobb vízparti ingatlanberuházása, a BudaPart projekt. A beruházást a dán Adept cég tervezte, egy természetközeli lakóövezet kialakításának koncepciójával. A fejlesztés során a zöldfelületek és a vízterület magas arányának köszönhetően az épületek átszellőzése is biztosított, így jó levegőjű otthont és munkakörnyezetet kínál az odaköltözőknek. A beruházó az első ütemben két lakóépületet húz fel, több mint 250 lakással, amelyek értékesítése már folyamatban van.

Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások