épületek Konténerépítmény Noszvaj nyaraló

Egy fecske nem csinál nyarat?!

A ház aminek 6. homlokzata is van.


iStvan | 2017.04.22
Két leselejtezett konténer, egy megszállott tulaj és pénz – ez a három feltétel kell ahhoz, hogy az ember megterveztessen és megépíthessen egy ilyen otthont.

Bizonyára sokukban felvetődött már a kérdés, jó-jó hogy a tengerentúlon, vagy Európa tengeri szállítással is foglalkozó országaiban nagy divatja az előregyártott konténerhasábok építészeti, lakás célú felhasználásának, de mit tehet egy magyar, építeni kívánkozó felhasználó, hogy a magyar építési kultúrától oly idegen építéstechnológiájú, családi lakóházat, vagy más rendeltetésű építményt szeretne építeni, elhelyezni adott területen. Ki tud a konténer-építkezőnek segíteni, hogy gyorsaságáról, egyszerűségéről híres konténerházat építsen, építtessen? Egyáltalán mennyire idomul ez a fajta építészet a folyamatosan alakuló magyar (építési, településképi) szabályozáshoz?

Bemutatott noszvaji példánk egy nyaralóépület, konténer(ek)ből.

A 35 tonna teherbírású szállítókonténereket alapvetően arra találták ki, hogy strapabíróak legyenek, bírják a vizet, s masszívan álljanak, akár 10 emelet magasságban is. A konténert ezúttal nem szállítás, hanem kényelem céljára használják, s annak érdekében, hogy eleget tegyen ennek, némi speciális változtatást igényelt. A trapézlemez oldalfalából rengeteg nyílászárónak való helyet vágtak ki, ezért kellett egy extra ”támgerenda” a monstrum alá, hogy ne veszítsen stabilitásából, plusz még acélgerendákkal is megtámasztották, hogy még nagyobb biztonságot nyújtson az ”apartmanozók” számára.

A konténerválasztás kapcsán elmondható, hogy a választék gazdag. A kontinensek közti szállítmányozásra használt konténerek kereskedelmével itthon sok cég foglalkozik. A konténerek között, melyek Magyarországon végzik pályafutásukat, különböző típusok vannak, köztük alacsonyak és magasak. Házépítésre a 40 lábas (kb. 30 négyzetméter), 2,9 méter magas alkalmas, abból egy 2,6 méter belterű épület jön ki. Újkorában egy ilyen szerkezet 2 millió Ft, használtan 6-800 000 Ft között áll meg – olvashatjuk az otthonok és megoldások oldalán.

Maga a ház egy nappaliból, két szobából, egy amerikai konyhából, fürdőből és egy WC-ből áll. A térérzetet növeli a 40 négyzetméteres terasz. A stílus minimál. A fűtés és a melegvízkészítés is elektromos, távoli (internetes) vezérlésű, gáz egyenlőre még nincs benne, de van rá lehetőség, pont úgy, ahogy a tetőre szerelhető napelemekre is, bár jelenlegi helyén, az a zárt lombkoronákba burkolózott helyen szinte teljesen hatástalan lenne.

További fotók, adatok
Az építtető megszólítása

Fotók forrása

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások