hír épületek Attika Changiz Tehrani emoji

Hangulatjelentés homlokzatdíszekkel – és te hogy vagy?


sebesp | 2017.04.24
Egy holland építész közösségi oldalakról ismert hangulatjelekkel próbál kőbe vésett üzenetet hagyni az utókornak.

Changiz Tehrani holland Attika Architekten építésziroda tervezője szerint az emojik lassan a 21. század legjellemzőbb ikonjaivá válnak. Így hangulatjelekkel tette aktuálissá az általa tervezett épület külsejét. A mosolygó fejecskés ház a holland Amersfoortban található, homlokzatán 22 darab, betonból öntött emojival.

"A klasszikus építészetben uralkodók arcképét jelenítették meg az épülethomlokzatokon. Mi azon gondolkodtunk, milyen ornamentikát választhatnánk, hogy ha valaki ránéz az épületre 10-20 év múlva, rögtön meg tudja saccolni, mikor építhették." Így esett a választás az emojikra.

A vörös téglahomlokzatot vízszintes sávok tagolják, melyetet kör alakú fejecskék díszítik. Az ikonok dizájnját a WhatsAppból vették a tervezők, majd 3D-s modelleket készítettek az öntéshez.

Tehrani elmondása szerint fontos üzenetevan annak, hogy emojikat használtak fel. "Az emberek mindig azt gondolják az építészettel kapcsolatban, hogy időtlen és örökké fog tartani, de tévednek. A halhatatlanságot megcélozni lehetetlen feladat, abban rejlik az igazi játékosság, ha a múlandót figyeljük."


Képek forrása: Attika.nl

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások