hír cikk Autodesk Revit 2018

Megjelent az eddigi legjobb Revit verzió

Az Autodesk Revit 2018 újdonságai


Haja Andrea | 2017. április 25.
     
Új hatékonyságnövelő eszközök és a több különböző szakágat magába foglaló tervezés kibővített támogatás, ami akár a gyártási részletrajzolásra és a kivitelezésre is kiterjed – mindez az új Autodesk Revit 2018 szoftverben.

A Revit 2018 a legújabb lépés a több szakterülettel foglalkozó BIM-hez készült Revit folyamatos evolúciójában és fejlesztésében.

A fejlesztőcsapat célja, hogy egységes, koordinált és teljes modellezési eszközöket nyújtson az építészek, épületgépészeti és szerkezettervező mérnökök és részlettervezők, valamint kivitelező alvállalkozók számára.

Ahogy az Autodesk átállt az előfizetési modellre, a fejlesztőcsapat azon van, hogy a Revit gyakrabban nyújtson értéket, évente több kiadással. A Revit 2018 olyan új szolgáltatásokat és funkciókat tartalmaz és fejleszt tovább, amelyeket először a Revit 2017.1 és a 2017.2 részkiadásokban érhettek el az előfizetők. Cél, hogy segítsék a tervezőket és a mérnököket a pontos, a tervezői szándéknak megfelelő modellek létrehozásában, és lehetőséget nyújtson a részleteket kidolgozó tervezőknek a modellek részletgazdagabb fejlesztésére a gyártáshoz vagy szereléshez.

„A Revit 2018-at arra optimalizáltuk, hogy egy alapvető BIM portfólió része lehessen, amely kiszolgálja az építészet, az épületgépészet és a szerkezettervezés nagyobb szakterületeit, ezen kívül a nagyobb, épületgépészeti, acél- és betonanyagszakágakat is – mondta Jim Lynch, a BIM termékekért felelős alelnök. – Ez lehetővé teszi, hogy a tervezők, a szakágak és az alvállalkozók nagyobb részletességgel modellezhessenek, így zökkenőmentessé válhat a gyártási folyamat.”

Az Autodesk azt szeretné, ha inkább a tervre koncentrálna, és nem a szoftverre. A Revit 2018 a munkafolyamatok automatizálására és a fogcsikorgató többlépéses folyamatok egyszerűsítésére irányuló hatékonysági fejlesztésekkel segít, hogy rögzíthesse és megvalósíthassa a tervezői szándékát.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• A Revit 2017.1 kiadásban megjelent Dynamo Player már a Revit 2018 része. A program által kínált lehetőség lejátssza a Dynamo grafikus programozási felületen készült parancsfájlokat, ezáltal könnyebbé válik a Revit modellezési működésének kiterjesztésére és kibővítésére irányuló parancsfájlok alkalmazása. Ennek az eszköznek köszönhetően azok is ki tudják aknázni a Dynamo vizuális parancsfájlok hatékonyságát, akik nem programozási szakértők.

• A Revit 2018 még hatékonyabbá teszi a globális paramétereket, ezzel úgy lehet a tervezői szándékot modellbe ágyazni, hogy az alkalmazható legyen sugár- és átmérőméretekben és egyenlőségi kényszerekben is.

• A koordinációs modellek csatolását biztosító új funkcióval a Navisworks-fájlokat alávetítésként használhatja a Revitben, így könnyebben dolgozhat együtt akár olyan külső csapatokkal is, akik nem feltétlenül a Revittel dolgoznak. Ezáltal bővítheti a Revit felhasználási területeit, mi pedig izgatottan várjuk, hogy ezzel a szolgáltatással milyen célokat tud megvalósítani.

• A Revit 2018 egyik új szolgáltatása, hogy a csatolásokhoz és csoportokhoz is hozzáadhatók paraméterek, és jegyzékek is készíthetők róluk. Ennek köszönhetően könnyebbé válik a projektek áttekintése és számszerűsítése.

• A Revit mostantól támogatja a SAT- és a Rhino-fájlok importálását is, így a koncepciótervet összekapcsolhatja a Revit tervezési környezetével. Ez a fejlesztés a Revit 2017.1 része volt.

Szerkezettervezői újdonságok

A Revit 2018 javítja a mérnökök és az acélipari részletszerkesztők közötti munkafolyamatokat, emellett a sokkal pontosabb becslésnek és részletrajzolásnak köszönhetően segít csökkenteni a hibák lehetőségét.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• Bármilyen családdal (akár felhasználói családokkal is) létrehozhat acélkötéseket oszlopok, gerendák és merevítések között. Ezenkívül a Steel Connections for Revit bővítmény több mint 100 új kötést kínál a részletes acélmodellezéshez. A mérnökök már nem csak az acélkeretet tudják modellezni a BIM-környezetben, hanem több száz különböző acélkötést és részletet, amelyek zökkenőmentesen integrálódnak Autodesk Advance Steel szoftverbe, hogy automatizálják az acél-részletrajzolást, és gyártásra kész modellek készülhessenek.

• A további funkciók közé tartozik a sokoldalú vasalatmodellezés, amelynek segítségével a felhasználók nem szabványos betonelem-formák esetében is meghatározhatják a megfelelő erősítést. A vasalatot bonyolult geometriával rendelkező betonelemekbe (hajlított pillérekbe vagy hordfelületekbe) vagy építészetileg igényes épületobjektumokba is elhelyezheti. Most már a SAT-fájlokból vagy az Autodesk Infraworks szoftverből importált betonelemek erősítését is megtervezheti.

• A Revit 2018 programban a grafikus vasalatkényszer-felügyelet elérhető 3D nézetekben, így gyorsabban határozhat meg teljes modelleket. A Revit használatával egy betontervet átalakíthat részletrajzolássá, amelyhez hozzáférése van a gyártásnak is, így a betontervezéssel foglalkozó mérnökök és részletszerkesztők BIM környezetben tudnak szorosan együttműködni.

Épületgépészeti újdonságok

A Revit 2018 gyártásmodellezési fejlesztései útvonal-létrehozási funkciókkal segítenek a gyártásra kész elemek modellezésében, és már a lejtős csőelemek részletes modellezését is támogatják.

A legfontosabb új és továbbfejlesztett funkciók a következők:

• A gépészeti tervezési fejlesztések segítségével hatékonyabban, a projekt korai fázisában rögzítheti az energetikai követelményeket, mivel a felhasználói helyiség- és épülettípusok kültéri levegőre vonatkozó beállításai is támogatottak.

• A vízzel működő rendszerekkel kapcsolatos képességek közé tartoznak az új elemzési csatlakozások, amelyekkel könnyebben alakíthatók ki a különböző tervváltozatok. A gépészmérnökök számára érdekes fejlesztések között megtalálható a zárt csővezetékrendszerek elemzése, amely összekapcsolja a szivattyúkat az áramlás/nyomásesési adatokkal, illetve egy új elemzőmotor, amely háttérfolyamatként végzi a számításokat, így javítja a modellszerkesztési teljesítményt.

• Az elektromos tervezési fejlesztések új lehetőségeket kínálnak az áramkör-útvonalak szerkesztésére, ezzel pontosabban nyerhető ki a feszültségesés és az analitikai tervadatok.

Építészeti újdosnágok

Végezetül a Revit 2018 újdonsága az új többszintes lépcső objektum, amellyel az építészek gyorsabban modellezhetik a sokszintes épületek összetett lépcsőházait. A lépcsők a szintekhez csatolhatók a projekten belül, és egyetlen lépcső a teljes épületre kiterjedhet. Ha az épület szintjei megváltoznak, a lépcsőt is automatikusan frissíti a program.

A többszintes épületek lépcsőterveinek tovább javítását szolgálja, hogy a korláttervező eszköz fejlesztéseinek segítségével egy kattintással hozzáadhat kísérő korlátokat egy teljes lépcsőházhoz, és végigvezetheti az egyik példányon végzett módosításokat a hasonló lépcsőket tartalmazó csoport összes példányán. Az épületlépcsőkhöz társított korlátok modellezésén túl a Revit 2018 segítségével topográfiához kapcsolhatja a korlátokat topográfiához, így modellezheti az elkerített részeket, a lezárásokat és a kültéri fogódzókat is. Ezzel folytatják azt a 2017 és 2017.1 szoftververziókban megkezdett folyamatot, amelynek célja, hogy a korlátok modellezése könnyebb és egyszerűbb legyen.

Szintén az építészek munkáját segíti, hogy a Revit 2017.1 verzióban megjelent perspektív nézetben történő modellezéssel kevesebb nézetváltásra van szükség, mert abban a nézetben dolgozhat, amely a legjobban megfelel a munkafolyamatnak.

A Revit, a Revitet tartalmazó programcsomagok és az építőipari gyűjtemény előfizetői az előfizetés időtartama alatt minden frissítéshez hozzáférnek, Autodesk-fiókjukból már most letölthetik az új 2018-as kiadást.

Forrás: www.autodeskforum.hu

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek! www.autodeskforum.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei:
A Perzsa-öböl új ékköve
BIM – Általános használhatóság, adaptív terek, rugalmasság
Autodesk Fórum – Az Alkotás jövője szakmai konferencia: 2017. november 9.
Örökös Autodesk licencek január 29-ig eladók, vagy 15-25% kedvezménnyel bérelhetők január 20-ig
Hatékonyabb projekttervezés a Revit 2016 R2 frissítéssel
AutoCAD 2016 újdonságok
Az Autodesk Revit 2016 új szolgáltatásai
Új épülettervezési programcsomagok
Autodesk BIM 360 Glue
Világszínvonalú világítótestek Autodesk technológiával
Megjelent az AutoCAD 2016
Autodesk fejlesztési központ - az Autodesk új Tel-avivi irodájaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)