sebesp | 2017.04.25
Miért jó az üvegfalú ház? Mert mindenirányban remek belőle a kilátás! Na igen, de ez ugye visszafelé nem működik?

Példa nélküli üggyel fordultak bírósághoz Londonban: a Richard Rogers irodája által tervezett Neo Bankside luxustornyok öt lakója pert indított a velük szemközti Tate Modern múzeum ellen. Építésükkor az épület lakásait többek között azzal reklámozták, hogy a megszakítás nélküli üvegfalaknak köszönhetően csodálatos kilátás nyílik a városra. Időközben azonban felépült a szintén sztárépítészek, nevezetesen a Herzog & de Meuron építésziroda tervei alapján készült Tate Modern bővítése, melynek látogatói a kilátóteraszról nemcsak a számukra is rendelkezésre álló városi panorámát csodálják, de a szinte karnyújtásnyira lévő csupa üveg kirakat-otthonokba is be-be pillantgatnak. Mint korábban már írtunk róla, a méregdrága lakások tulajdonosainak nem igazán tetszik ez a fajta népszerűség, melynek mos perrel akarnak véget vetni.

A luxusház lakói azt várják a múzeum vezetőitől, hogy zárják el a látogatók elől a kilátótorony azon szakaszát, ahonnan érzésük szerint leginkább ők maguk válnak kiállítási tárggyá, más szóval áldozattá. A bökkenő csak annyi, hogy a tervezés folyamán a terveket megmutatták a Neo Bankside tulajdonosainak, akik elfogadták azokat. Egy jogi szakértő úgy véli, egyértelmű a helyzet, aki olyan ingatlant vásárol, amelybe kívülről be lehet látni, automatikusan vállalja annak kockázatát, hogy be is kukkantanak majd olykor hozzá.

A brit precedensjog miatt ugyanakkor meghatározó lehet az ítélet. Ha győznek a bíróságon az üvegfalú ház lakói, akkor ezután akár nagyobb beleszólásuk is lehet az újonnan beköltözőknek abba, hogy saját igényeiknek megfelelően alakítsák a környéket. Izgalmas per várható, mivel a brit főváros egyik kultikus intézménye áll majd szemben a bíróságon néhány kőgazdag londonival, egy olyan ügyben, amelyet akár néhány függönnyel is meg lehetne oldani, ahogy teszik is számos újonnan épült londoni lakóház földszint lakásaiban.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások