cikk Keskeny ház Várkert rakpart 16

Budapest, Várkert rakpart 16.

A szükséges és elégséges lakóterület után kutatva


iStvan | 2017.04.30
Fővárosunk egyik (eddig) ismeretlenségbe burkolózott épülete a Erzsébet híd budai hídfőjénél álló furcsa háztömb. Tovább taglaljuk a még élhető léptékű lakóterekkel kapcsolatos témánkat, a keskeny(nek tűnő) épületeket.

Szűkös otthon témakörben nemrég olvashattak egy lengyel példáról, máris előkerült kis hazánk egyik, ha nem is ennyire bepréselt beépítésű, de keskeny ház kategóriába állítható gyöngyszeme.

Az épületről építészet történeti szösszenetként tesznek említést a 24.hu oldalon. Részletekbe menő, alapos leírást Dr. Lukács Zsófia kutatása nyomán olvashatnak. A jelenlegi épület valahol ott áll, ahol a Budai vár az 1868-as ostromakor a déli ágyúsáncok húzódtak, az Ördögárok és a Budai vár déli kortinafala között félúton.


Az építtetőről

Mandl Manó, Mandl Ármin. Jól prosperáló kereskedő famíliából származnak, Mandl Manó 1897-elején még fiatal ember lehetett. Családjukkal a Tárnok utca 26-ban laktak, melyet a Brunszvik családtól vásároltak meg. Manó „rőfös-kereskedő” volt, azaz méteráruval kereskedett


Az építészekről

Spiegel Frigyes (1866–1933) Weinréb Fülöppel (1863–?) együtt dolgozott, akivel 1895-ben nyitottak közös irodát az Erzsébet körút 33-ban. Együttműködésük évei alatt több szecessziós bérházat terveztek, szinte kizárólag a pesti oldalon: a VI.,VII., IX. és később a XIII. kerületben. Spiegel Frigyes elsősorban a tervezés kreatív részével, Weinréb Fülöp a szerkezettel foglalkozott. Ez a bérházuk a budai oldalon kivételt jelent, már csak azért is, mert ebben az évben készült el saját kivitelezésben Spiegel Frigyes úttörő, bécsi szecessziót elhozó munkája az Izabella utca 94. szám alatt.

A tulajdonosváltások sorát követően, a IV. szinten lévő tetőtér az 1930-as években Marafkó Ferenc építőmester által került beépítésre. Az új lakás két utcai szobával, konyhával, fürdőszobával, kamrával, hallal, mellékhelyiséggel és ruhatár szobával készült el, a szinten mosókonyhával is kiegészítve. A 60-as években a Műemlék Felügyelőség az épületet védetté nyilvánította, felújítására pedig a lakók is nagy gondot fordítottak.

Aki ismer még Magyarországon, Budapesten, egyéb nagyvárosban témánkhoz hasonló, minimál beépítési paraméterekkel rendelkező ingatlant, kérem ne habozzon az olvasóink elé tárni

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások