díj Év Tájépítésze Díj

A Lépték-Terv kapta az idei Év Tájépítésze Díjat


Java | 2017.05.02
2017. április 26-án, „a tájépítészet születésnapján” hatodik alkalommal osztották ki az Év Tájépítésze Díjat, melyért öt finalista versenyezhetett: Csepely-Knorr Luca, Illyés Zsuzsanna (Tájmester Kft), a Lépték-Terv Tájépítész Iroda, a Pagony Tájépítész Iroda és Pápai Veronika (Főkert Tervezési Stúdió).

A rangos szakmai zsűriben idén helyet foglalt a főváros főépítésze, Mártonffy Miklós személyében a Főkert vezérigazgatója: Szabó József, a tavalyi díjazott Gyüre Borbála, Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, valamint a tájépítészek tavalyi életműdíjasa, Komlósiné Hlatky Katalin is. A külföldi zsűritag Svájcból érkezett, az Európai Tájépítészeti Évkönyvet kiadó nemzetközi szerkesztőbizottságból Claudia Moll személyében. Almási Balázs, a SZIE Tájépítészeti Karát, Marosán Angelika a Főkertészek Szövetségét, Juhász Gábor pedig a díjalapító Semmelrock-ot képviselte a zsűriben.

A kilenctagú zsűri végül a Lépték-Terv pályázatát értékelte a legmagasabbra, ők lettek az Év Tájépítészei 2017-ben és nekik ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft. által felajánlott egymillió forint pénzjutalmat. A Lépték-Terv munkáinak ilyen jellegű elismerése már régóta benne volt a levegőben. Ügyvezetőjük, Szakács Barnabás pályázata többször bejutott már a döntőbe.

Az irodát bemutató Götz Eszter újságíró ismertette a hallgatóság előtt a Széll Kálmán teret, s rávilágított az ottani fejlesztés komplexitására. Szerinte „a tájépítészek jól tudják, hogy az idő ugyanolyan építő elem, mint a tégla, a beton és a föld, ha elsőre nem is látszik. Voltaképpen minden tájépítész színpadi rendező is, belekomponálja a művébe az idő dramaturgiai szerepét is”. A napi kétszázezer embert áteresztő forgalmas csomópont ennyit tud, s ebből a tájépítészek kihozták a maximumot. A Lépték-Terv pályázatában bemutatott kőbányai Újhegyi sétány egy egészen más városi szituáció, lakótelepi környezet, ahol a Tér_Köz pályázat keretében sikerült az iroda tervezői segítségével minőségi ugrást végrehajtani.

A sétány közkedveltté vált a környékbeliek számára. Az iroda azonban nem csak a köztérfejlesztésben jeleskedett, hanem az iparművészet területére is sikerrel kirándult. Viaplant nevű termékfejlesztésük egy olyan ígéretes anyagkísérlet, amely növényhulladékból hoz létre közterületen vagy beltérben is használható izgalmas textúrákat.

Az Év Junior Tájépítésze Díjat a zsűri döntése alapján Tóth Evelin Enikő kapta, aki a tágabb települési környezetet is a tervezői elemzés tárgyává tette. Feladata az idén egy paksi lakótelepi zöldfelület sportparkká történő fejlesztése volt. A díjat a harmadik díjalapító, a Semmelrock Stein+Design Kft képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át.

Az Év Junior Tájépítésze különdíját Paks városának alpolgármesterétől, Szabó Pétertől Nagy Lili tájépítész hallgató vehette át. A cég ügyvezető igazgatója, Filák Marián a Fugában lezajlott gálaesten bejelentette, hogy a szakmai szervezetekkel közösen alapított díj rangját tovább emelve a döntősöket és a junior győztest is vendégül látják egy Bilbaóba tervezett szakmai tanulmányúton.

A közönségszavazást a Pagony iroda nyerte. Tevékenységüket fémjelzi a székelyföldi kalákák több mint két évtizeden keresztül nyújtott folyamatosan egyenletes magas szakmai színvonala, de megemlíthető a Fővárosi Állat- és Növénykert rekonstrukciós munkái, a Tihanyi Bencés Apátság és a tihanyi közterületek rendezései, vagy a reformkori balatonfüredi városmag közterületi újjászületése is.

Az index újságírója, az urbanista blog szerkesztője Zubreczki Dávid laudációjában velük kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy “egyszerűen figyelembe veszik az adott körülményeket", céljuk az, hogy “feltűnően jól érezzük magunkat az ott élők az általuk létrehozott világban”.

Az elnöki különdíjas Jámbor Imre professzor lett a Városliget közpark rehabilitációja érdekében kifejtett kiemelkedő tudományos szakmai és közéleti munkájáért. A professzor díj mellé egy ligetvédő kitűzőt is kapott a zsűrielnöktől. Köszönetnyilvánításában azt emelte ki, hogy a Városliget tervezőjének, Heinrich Nebbiennek a parkról írt, közel 200 oldalas kéziratos formában fennmaradt jegyzeteit sikerült teljes egészében feldolgoznia, s reményét fejezte ki, hogy ezt hamarosan nyomtatott könyv formájában is megjelentetheti.

Az Év Tájépítésze Díj jelöltjeinek munkái, valamint a tizennégy junior pályázó Paks Teller Ede Lakótelepre készült ötletpályázati anyaga egy hétig megtekinthető a Fuga Budapesti Építészeti Központban.


Forrás: Tájépítészek.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások