épületek csi felhőkarcoló Hongkong

Mi ez, sárkánylyuk – avagy miért lyukas a felhőkarcoló?


sebesp | 2017.05.03
Hong Kong-ban bőven akad felhőkarcoló, nagyjából 2700 a száz méternél magasabb épületek száma. Nem kevés közülük különös és különleges elvárásoknak is meg kell feleljen, nevezetesen követniük kell a feng shui alapelveit.

Kínában töretlen a feng shui hagyományának ápolása, mely a térben elhelyezkedő tárgyak, épületelemek egymáshoz való viszonyát határozza meg, oly módon, hogy a lehető legkevésbé akadályozza a "világegyetemet betöltő alkotó energia", a csi áramlását. Bár hivatalosan már a hatvanas években betiltották, sokan még ma is hisznek benne, és alkalmazzák is a feng shui követelményrendszerét új építésnél és belső berendezéseknél egyaránt. Hongkongban azonban a korábbi kínai tiltás nincs érvényben ma sem, reneszánszát éli a feng shui, sőt a törvény ki is mondja, hogy az állami beruházásokból eredő csi-problémákért a károsult kompenzációra jogosult.

Természetesen a felhőkarcolók tervezésekor is kiemelt figyelmet kap a feng shui előírások tisztelete, hiszen a több tíz emeletes épületekről nem nehéz elképzelni, hogy nem csak a légmozgásokat, hanem az energiák szabad áramlását is alaposan megkavarják. A feng shui tudósai úgy vélik a szárazföldi, ugyanakkor erdőkkel borított hegyek és az óceán között elterülő Hongkong helyzete különleges. A hagyomány úgy tartja, hogy a parton sárkányok élnek, akiknek tanácsos útját állni, amikor a tenger fölé akarnak kirepülni. A legkézenfekvőbb megoldást erre az épületek felületében hagyott szabad nyílások adják.


Forrás: UK.businessinsider.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások