hír épületek tervek cikk

Elkészült a Skypark irodaház, a Nokia új budapesti fejlesztőközpontja


sebesp | 2017.05.09
Átadták a Nokia Skyparkot a Corvin Sétányon. A 25 ezer négyzetméteres komplexum Magyarország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja – adta hírül a realista.hu

2015 nyarán jelentette be a Nokia és a Futureal-csoport, hogy a Corvin Sétányon épül fel az infokommunikációs vállalat új hazai fejlesztő központja, és csaknem két évvel később már az átadásra is sor került. A megállapodás a hazai irodapiac egyik legjelentősebb bérbeadási tranzakciója a gazdasági válság kitörése óta. Amellett, hogy a komplexum a Nokia Globális Technológiai Központjának ad otthont, a Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is itt végez kutatómunkát. Az irodaház bejáratánál egy városi teret alakítottak ki, ahova közel tízméteres platánfákat is telepítettek.

A hipermodern irodaház átadó ünnepségén Futó Gábor a Futureal-csoport alapító-társtulajdonosa elmondta, hogy egy mintegy 30 éves projekt végső fázisában tartanak, hiszen a szomszédos irodaházzal együtt lassan befejeződik a Corvin Sétány városrehabilitációs projekt. A több évtizedes munka során egy vadonatúj városnegyed jött létre lakóházakkal, kiskereskedelmi egységekkel, bevásárlóközponttal és irodaházakkal, amelyek egy gyönyörű sétány köré szerveződnek.

Most itt állunk a Práter utca-Szigony utca sarkán, és ha visszamennénk az időben, akkor el sem hinnénk, hogy anno milyen állapotban volt a környék. Most pedig jó itt élni, dolgozni, vásárolni, gyakorlatilag város a városban projektet valósítottunk meg, amely különösen inspiráló az itt dolgozóknak, tette hozzá Futó Gábor. A program során mintegy 1100 családot költöztettek sokkal jobb lakásokba, miközben újjávarázsolták a VIII. kerület egyik elhanyagolt negyedét.

A Nokia Skypark kétszintes lobbival és az első emeleten belső konferenciaközponttal rendelkezik. A belső terek kialakításánál kiemelt szempont volt a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése. A Nokia dolgozóinak kényelmét az épület földszintjén elhelyezkedő étterem és kávézó is biztosítja.

A BREEAM Very Good minősítést szerzett irodaház környezetbarát megoldásai közé tartozik többek közt a maximális bevilágítottságot biztosító, motorizált külsőárnyékoló-rendszer, elektromosautó-töltő, zöld tető, kerékpártároló, öltöző, zuhanyzó, illetve az energiatakarékos gépészeti rendszer. A kétszintes mélygarázsban és a bérlők számára elkülönített parkolóban összesen több mint 460 gépjármű helyezhető el.

A Zoboki-Demeter és Társai építészirodának köszönhetjük az épületegyüttes különleges formavilágát, folytatta Futó Gábor, aminek az az oka, hogy a Corvin Sétány keleti lezáró tömbje másfajta szerkezeti és esztétikai megoldást igényelt, mint a többi fejlesztés a projekt során. A másik egyedi épület a szomszédos Corvin Technology & Science Park lesz, amely az utolsó irodaházként készül el a projekt során.

A Nokia hazai kutatóközpontja a fogyasztók jövőbeni igényeire keres hatékony megoldást. Céljuk, hogy megalkossák a jövő problémáira választ adó legkifinomultabb technológiát, ami a következő évtizedekben napi szinten könnyíti meg az életünket, hogy több időnk maradjon az emberi kapcsolatainkra.

Az épület egy igazi kampusz lesz, amely a számos szolgáltatás mellett óvodát is biztosít a dolgozók gyermekeinek. Így reméljük, tette hozzá Zagyva Béla, hogy az óvodában a jövő fejlesztői játszanak majd, akik közül kikerülhet akár egy Nobel-díjas is.


Teljes cikk: realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások