hír Kaszó lombsétány fa szerkezet.

Újabb lombsétányt adtak át kis hazánkban

Lombkorona-tanösvényt építettek ki Kaszón


iStvan | 2017. május 12.
     
A létesítmény 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan kanyarog a fák ágai között ‒ írja a turistamagazin.hu.

Ipolytarnóc, Makó, Gyomaendrőd, Gyulaj, s a Pécshez közeli Sásvölgy után a Somogy megyei Kaszón is használatba vehetik magaslati sétányt az erdőjárók. A beruházás a Kaszó Zrt. elmúlt években megkezdett közjóléti turisztikai fejlesztéseinek részeként valósult meg, s a társaság saját forrásaiból finanszírozta.

A Kaszó Zrt. a Madarak és fák napja alkalmából adta át a tanösvényt, amelyen nem csak a gyerekek interaktív játékok segítségével ismerkedhetnek meg a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő élővilágával, az erdész és a vadász munkájával, a madár-, a denevér- és a fafajokkal.
A kaszói ökoberuházás kiváló célpontja lehet a térségbe érkező kirándulócsoportoknak, természetjáróknak. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik.

A Hent László építész tervei szerint 200 köbméter faanyag felhasználásával készült, 124 méter hosszú hídszerkezet a település központjától mintegy 450 méterre található. A tájba illő tanösvénybe pihenőket, függőhídelemet, valamint egy „láthatatlan” lest is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni.

Az állami erdőgazdaságok között jelenleg csak a Gyulaj Zrt.-nek van lombkoronába vezető tanösvénye, emellett az érdeklődők Makón és Gyomaendrődön ismerkedhetnek hasonló módon az élővilággal.

Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepségen tartott köszöntőbeszédében elmondta: a tárcának továbbra is kiemelt célja az állami erdőgazdasági társaságok közjóléti és turisztikai aktivitásának növelése.

Az államtitkár asszony mellett az avatáson beszédet mondott és a létesítményt a nagyközönségnek szalagátvágással jelképesen átadta, Galamb Gábor a Kaszó Zrt. vezérigazgatója, dr. Neszmélyi Zsolt Somogy megye kormánymegbízottja és Szászfalvi László országgyűlési képviselő.

 (MTI)

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok,
Gulyás Attila, erdeiprogramok.hu

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 316 (158 szavazatból)