Rajki Diána | 2017. május 18.
     
Minden vonala egyszerű, ízig-vérig kortárs annak az épületnek, amelyet Vékony Péter egy régi tanyasi házból álmodott újra. Tanyára tervezni sokak szerint kihívás lehet, hiszen a tervezés alatt könnyen és hamar korlátokba ütközhetünk.

A tetőre került hagyományos megjelenésű, mégis modern CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserép a tanyasi látvány természetes részévé vált.

Két családi ház felújítás, egy templom és egy közintézménnyé alakított műemléki rehabilitáció megosztott első díjat kapott, a 2016. évben a CREATON kerámia tetőcserepek építészeti felhasználását szemléző pályázatán. A négy rendhagyóan kiemelkedő pályamű közül az egyik Vékony Péter átalakított lakóépülete Bugyi közvetlen közelében, egy tanyán, Ürbőpusztán, amelynek kapcsán a zsűri tagja, Földes László Ybl- és Pro Architectura díjas építész a következőket fogalmazta meg:

„Sokakat foglalkoztat a fenntartható fejlődés kérdése. Mások az alföldi tanyák, a magyar vidék újraélesztését tekintik feladatuknak. Ez a projekt mindkét kérdésre megfogalmazza a saját válaszát. Minden mozdulat egyszerű, mintha egy helyi ácsmester találta volna ki az egészet, de közben akárhonnan nézzük, ízig-vérig kortárs építészet jött létre, és ami még fontosabb egy remek tanya. Mert hiszen ez volt a cél. Értőn, kreatívan, tehetségesen tervezni.”

Az újrahasznosíthatóság jól láthatóan a tervezőket is foglalkoztatta. „Amikor megvásároltuk a területet, a rajta álló épület egy rossz állapotú cselédszállás volt, amelynek felújítását igazi kihívásként értelmeztük. A tervezés és a megvalósítás is egyaránt akörül forgott, hogy a felújításhoz minél több ottani anyagot fel tudjunk használni, amelyek már senkinek nem kellettek. Ezekkel együtt ugyanakkor korszerű, modern anyagokat is beépítettünk” – mesélte Vékony Péter a lakóház felújításának tervezéséről.

A régi épülethez csatlakozó tornác alacsony, a fedett terasz oromzata pedig magas, ezt egy farács köti össze. A teraszt árnyékoló farács az oromzaton könnyen megállja a helyét építészeti elemként is. A leromlott állapotú vályogházat a tervezők nem lebontották, hanem felújították, a két oldalszárny hozzáépítésével pedig U alakúra bővítették, ezzel átriumszerű védett udvart hoztak létre.

A nyitott-fedett helyiségek egysége remekül kiegészíti a masszív falakkal körbevett belső tereket, megoldva ezzel az egész építészeti kompozíciót. A faszerkezetek, a fehérre meszelt falak folyton felbukkanó kontrasztjai kifejezetten barátságossá teszik az épület megjelenését.

„A hagyományos formavilágot követő CREATON HORTOBÁGY hornyolt cserepet választottam, amely illeszkedik a tanyasi táj látványához. Ezen túl a természetes anyag használata is fontos volt számomra, ami az anyagok színében is megjelenik, ezért esett a választás a natúrvörösre. Több épületnél használtam már a CREATON cserepeket, amelynek minőségével és időtállóságával egyaránt meg vagyok elégedve. A rendelkezésre álló termékek széles választékában az aktuális épület környezetéhez és stílusához mindig megtaláltam a legmegfelelőbbet” – indokolta termékválasztását Vékony Péter.

Új építés esetén is tökéletesen alkalmazható a CREATON HORTOBÁGY hornyolt tetőcserepe bordás felületével és íves vágásával, de általában a felújítások tervezőinek közkedvelt választása. A hornyolt tetőcserép a klasszikus formájú hódfarkú cserepek továbbfejlesztett változata. A hornyolt kialakítás a fejlesztés lényege, amely egyszeres fedés kialakításával gazdaságossá teszi és egyszerűsíti annak alkalmazását. Mivel kiselemes termék, így a családi házak közkedvelt fedőanyaga, ám hagyományos formája és kinézete miatt történelmi és műemléki és környezetben is gyakran alkalmazzák, így illeszkedik a tanyasi környezet természetes világához is.

Építész: Vékony Péter, Nirmana Építésziroda Kft.

www.creaton.hu

(x)

 
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (4 szavazatból)