hír bontás panel

Jövő héten már el is indul a nemzeti panelvisszabontó program


sebesp | 2017.06.10
Egyeztetést kezdeményez a kormány az érdekképviseletekkel és az építésztársadalommal a tízemeletes panelházak sorsáról. Hódmezővásárhelyen indul a mintaprogram teljes állami támogatással, de csak olyan megoldásról lehet szó, amellyel minden lakó egyetért.

Az elavult, felújításra szoruló panellakásokban lakók életminőségén javítani kell Lázár János szerint, aki arról tájékoztatott, hogy Hódmezővásárhelyen mintaprogramot indítanak a tízemeletesek átalakítására. A kormány azonban semmit nem fog tenni a lakók teljes egyetértésének hiányában. Magyarországon több mint félmillió lakás esik ebbe a körbe, bennük 1,1 millió ember él, akik megérdemlik, hogy a kormány segítsen rajtuk.

Bár a házak egyelőre fenntarthatók, kérdés, mekkora költséget jelentene az átfogó felújításuk, hiszen nemcsak a hőszigetelésről, hanem az épületgépészeten és a villamosságon át nagyon sok területről van szó. Lázár János szerint éppen azt kell megvizsgálni, hogy érdemes-e ezt a költséget vállalni.

Első lépés az épületek műszaki állapotának felmérése lenne, mely alapján meghatározhatóak a korszerűsítés költségei. Ennek ismeretében lehetne mérlegelni a különböző lehetőségeket, melyek közül az emelet visszabontástól, az elbontáson át új lakóházak építéséig, a lakók részére használt lakások vásárlásáig számos opció szóba jöhet.

Az állam mindenesetre teljes egészében állná a – félmillió lakás esetén ránézésre is irdatlannak tűnő – költségeket.

Lázár János nagyon fontosnak tartja a magyar építésztársadalom bevonását is, mert sok építész dolgozott a paneles technológiával tervezésében a hetvenes és nyolcvanas években. A kormány egyébként már fel is vette a kapcsolatot olyan volt NDK-s tartományokkal, ahol komolyabb panelrehabilitációt vittek végig.

Már azt is lehet tudni, hogy a mintaprogram Hódmezővásárhelyen, a Csengettyű köz 10 emeletes házánál kezdődik, ennek műszaki állapotát felmérik, jövő hétre összehívják megbeszélésre az építészeket és a lakóközösségeket.

Forrás: magyaridok.hu/
Forrás: www.delmagyar.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások