hír tervek

Letették a Kopaszi gátnál épülő beruházás, a "BudaPart" alapkövét


Csépé | 2017.06.12
Több vezető építész, Fintáék, a Lukács-Vikár, Szász Építész Stúdió terveznek már a helyszínre iroda- illetve lakóépületet. A 120 méteres magasház építése még nem indul, iparági pletykák szerint a tervezője Norman Foster (irodája) lesz.

A polgérmester és a főpolgármester-helyettes részvételével a mai napon elhelyezték a beruházás "alapkövét", időkapszuláját (ha nem is az építkezés helyszínén, hanem egy a továbbiekben is parkként funkcionáló területen. A Kopaszi gát érintetlen marad, az öböl két másik oldalát építik be. Ide kerül a sajtóban már sokat tárgyalt 120 méteres magasház, melynek nem a látványtervei, csak a beépítési látványtervei ismertek. Hírek szerint a tervező a Foster & Partners, magyar partnere a Finta Stúdió. Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg.

A hivatalos sajtóközlemény:

Ünnepélyes keretek között letették a BudaPart, Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjének alapkövét. A fejlesztő Property Market Kft. egyidőben két lakóház és egy irodaház építését kezdi meg.

Ünnepélyes keretek között, 2017. június 12-én tették le az alapkövét a BudaPart beruházásnak, Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésének. Az első ütemben két lakóépület készül el, összesen 265 lakással, mely otthonok háromnegyede már vevőre is talált. A lakóépületek átadását 2018 év végén kezdik meg. A lakóépület építésével egyidőben megkezdődik a mintegy 20,000 m2-es BudaPart Offices „C” épületének kivitelezése is, amelyet 2019 első negyedévében adnak át. Az épületek kivitelezője a Market Építő Zrt., a lakóházakat a Vikár & Lukács Építész Stúdió, az irodaházat a Szász Építész Stúdió tervezte. Az épületek építése kapcsán a fejlesztő saját forrásból jelentős közlekedési és egyéb infrastruktúra-fejlesztést is végez.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes;Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, valamint Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója.

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: „Közel egy évtizeddel a Kopaszi gát közparkjának átadása után megkezdődik a BudaPart városnegyedének megépítése. A BudaPart elhelyezkedése egyedülálló: Budapest központjához közel, 3 km hosszú vízparti szakasszal, gyalogos kapcsolatban a Dunával. Újbuda mind a lakó-, mind az irodapiac szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújt: a lakáspiacot tekintve a XI. kerület a főváros egyik legkeresettebb városrésze, amelyben az ingatlanárak hosszú távon bebizonyították, hogy „válságállóak”, emellett pedig az elmúlt évben átlag feletti értéknövekedést értek el. A kiadatlan irodák aránya pedig egész Budapesten itt a legalacsonyabb, mindössze 3,6%-os. A BudaPart egy valódi XXI. századi városnegyed lesz, amely igazodik a piaci igényekhez, egyedülálló elhelyezkedésével és rekreációs lehetőségeivel a kényelmes otthon, az inspiráló munkahely és a kikapcsolódás hármasát testesíti meg. A közkedvelt Kopaszi gát közparkja a fejlesztés teljes időtartama alatt látogatható, a park területét nem érintik a beruházások. ”

A BudaPart egyedülálló beruházás Magyarországon mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízterület magas arányának köszönhetően. Az 54 hektárnyi területből 11 hektárnyi vízfelület biztosítja a beruházás épületeinek átszellőzését, a teljes fejlesztési területre vetített zöldfelület pedig meghaladja a 45%-ot. A megújuló városnegyedet határoló utak mentén irodaházak ölelik majd körbe a leendő lakóépületeket, a két funkció között csökkentett gépjármű-forgalmú bevásárlóutca kerül kialakításra számos vendéglátóegységgel, de több sportpálya, hotel, óvoda, fitnesz létesítmények is hozzájárulnak az itt lakók és dolgozók feltöltődéséhez.

A BudaPart Otthonok lakásai kulcsrakészen, gépesített konyhabútorral kerülnek átadásra.  A BudaPart Offices „C” épülete magas minőségű, körülbelül 20,000 m2 bérbeadható A-kategóriás területtel rendelkező, LEED Gold minősítésű irodaház lesz a fejlesztés főterén. A mintegy 2400 m2-es nagy alapterületű szintek, hatékony alaprajzi kialakítást biztosítanak minden típusú bérlő számára.

A három épület építésén túl a fejlesztő jelentős közcélú infrastrukturális beruházást is megvalósít, ezek között legfontosabb a Dombóvári út Rákóczi hídi felhajtója közlekedési csomópontjának átépítése és bővítése, belső út és közmű hálózat kialakítása, a BudaPart főterének kialakítása. Az infrastrukturális munkák során közel két hektár közterület kerül kialakításra, 7600 m2 közút épül vagy újul meg, 46 új fát ültetnek, és 60 új utcabútor létesül.

Az épületek átadásával együtt a közterületeket egységes tájépítészeti koncepció alapján alakítják ki, valamint az átadott épületekből gyalogosan mindenkor megközelíthető lesz a Kopaszi gát közparkja.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások