hír tervek bank BBVA Madrid vitorla

A BBVA bankcsoport koncentrálta erőit és vitorlát bontott Madrid külvárosában

Tervező: Herzog & de Meuron


Java | 2017.06.14
Még a világgazdasági válságot megelőzően döntött úgy a BBVA bankcsoport, hogy eladja korábbi épületeit, hogy azután hatezer főnyi gárdáját egyetlen különleges, heroikus központjába gyűjtse össze, ahol centralizálhatja tevékenységeiket. A helyszín kiválasztása Madrid északi részén található Las Tablas nevű kerületre esett – számol be a Realista.hu.

A 114 ezer négyzetméteres új épületkomplexum a svájci Herzog & de Meuron tervei alapján betonból és üvegből épült. Központi része a 93 méter magasan emelkedő, 19 emeletes toronyház, melyhez hét horizontális irodaház csatlakozik. Az optimális kommunikáció megvalósítása érdekében az egyterű irodákat favorizálta a tervezés. A toronyépület neve „La Vela”, ami vitorlát jelent, és az innovációt, továbbá a folyamatos progressziót jelképezi az üzleti partnerek és a világ felé.

A helyi trópusi éghajlati igényekhez igazodva a fő tornyon és a többi épületen is láthatók azok a jellegzetes hullámzó homlokzati elemek, amelyek megfelelő védelmet és árnyékot nyújtanak a forróság ellen, így a komplexumban a közlekedők és a belső terek kellemes hőmérsékleti viszonyokat biztosítanak a dolgozóik és az üzleti partnerek számára is. A hét háromszintes épület közötti barátságos japán kertet idéző belső zöld szigetek a friss, oxigén dús levegőt és a megfelelő kellemes klímát biztosítják.

A fenntartható megoldásoknak (pl. geotermikus energia) köszönhetően az új komplexum mintegy 40%-nyi energiát takarít meg a régi épületek bruttó fogyasztásához viszonyítva.


Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások