sebesp | 2017. június 14.
     
Bontás helyett a panelházak oldalirányú és felfelé bővítésével, nagy teraszokkal, zárt belső kertekkel rehabilitálják a csaknem ötvenéves József Attila-lakótelepet. A kerület építészeti tervpályázatának nyertese ezzel új irányt mutatott panelügyben – írja a vg.hu.

Minden várakozást felülmúló ötletek érkeztek a József Attila-lakótelep rehabilitációs tervpályázatára – nyilatkozta Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze, aki szerint nem gondolták néhány hónapja, hogy az eredményhirdetés napjára ennyire időszerű lesz a téma.

A nyertes pályázatban szereplő megoldási javaslat előremutató, pontosan arra kínál megoldást, amire az érintett társasházakban élők vágynak: a lakások bővítési lehetőségére. A József Attila-lakótelepen élő családok ugyanis nem akarnak elköltözni, de helyben nem találnak nagyobb lakást, mivel a hetvenes évek elején épült lakótelepen az eredeti lakásméret legfeljebb 50 négyzetméter. A 8,5 ezer lakás egy részét már egybenyitották azok, akiknek volt pénzük a szomszédos lakás megvásárlására.

A tervpályázaton első díjjal elismert pécsi Au.room Építész Műhely innovatív ötlete szerint könnyűszerkezetes technológiával nemcsak emeletráépítéssel, hanem oldalirányú bővítésekkel is megoldhatóvá válna a több évtizedes igény. Miután a magántulajdonú lakások miatt minden változtatáshoz a lakóközösség jóváhagyása kell, a tervezők tavasszal lakossági fórumon ismerhették meg az érintett tulajdonosok vágyait és elvárásait.

A győztes tervet készítő csapat – akikkel az önkormányzat tervezési szerződést köt – a kicsi és a hiányzó erkélyekhez is hozzányúlt, pótolva, illetve megnagyobbítva azokat. A széltében is bővülő épületekhez a szükséges telket az önkormányzat olyan áron tervezi felkínálni az érintett társasházaknak, hogy azzal elősegítse a rehabilitáció megvalósulását – mondta a főépítész, aki szerint a negyedszázada indult és rendkívül sikeres középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció méltó folytatásának szánják a projektet.

A várhatóan jövő tavaszra elkészülő új, a lakótelepre szabott kerületi építési szabályzatban már azok az elemek is szerepelnek, amelyeket a többi pályázat készítői is ajánlottak az önkormányzatnak: pl. a nagy forgalmú Üllői út zaját zöldtetős, rézsűs elrendezésű parkolóházzal csillapítják, és az Üllői út felől irodaházakkal választják le a lakónegyedet. Egy központi közösségi tér építésével meggátolják, hogy a közeli autópálya autósai egérútként használják a lakótelepi úthálózatot. Az önkormányzat új közösségi házat is építene a lakótelepre.

A minden harmadik kerületi lakost érintő lakótelep-korszerűsítés a díjazott tervek összességéből áll. A kerületi vezetőség a 15 millió forint összdíjazású tervpályázat után, már idén újabb forrással, szimbolikus kezdőtőkével indítja el a lakótelep közterületi rehabilitációját a június végi költségvetés módosításakor – tudtuk meg.


Forrás: vg.hu

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (4 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások