hír cikk eecfa építési piaci előrejelzés kelet-európai építési piac

Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig

EECFA Előrejelzés – 2017 Nyár


buildecon | 2017.06.28
Délkelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) építési piacain 2019-ig magas növekedés prognosztizálható, míg Oroszország és Törökország esetében nem várható növekedés. Ami Ukrajnát illeti, ott továbbra is folytatódni látszik a fellendülés 2019-ig – derül ki az EECFA legfrissebb tanulmányaiból.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) fenntartja a Délkelet Európára vonatkozó rendkívül optimista kilátásait. A 2016-os átmeneti időszakot elhagyva amikor is az új uniós finanszírozási ciklusban (2014-2020) rendelkezésre álló források felhasználása még mindig alacsony szinten volt a következő években az építési piac növekedése várhatóan nagyobb mértékű lesz, mint a GDP növekedés. A magasépítés várhatóan jóval meghaladja majd a teljes piacot, átlagosan 9%-kal 2017-2019 között. A régió teljes mélyépítési piacának kis növekedése a romániai negatív várakozásoknak tulajdonítható.

A legvalószínűbb forgatókönyv a 3 kelet-európai piacon a stagnálás-közeli állapot és a további piaci bővülés hiánya lesz az előrejelzési időszakban. Törökország és Oroszország, amely messze a két legnagyobb EECFA által lefedett piac, várhatóan hasonlóságot fog mutatni. Egyrészt, mindkét országban az előrejelzések mérsékelten optimisták a mélyépítési piacot illetően. Másrészt, a magasépítésben a kilátások egyértelműen negatívak Oroszországra nézve, de semlegesek Törökországban. Ukrajnában a 2016-ban tapasztalt élénkülés várhatóan 2019-ig kitart majd; mind a magasépítés, mind a mélyépítés viszonylag jó ütemben fog növekedni.


Országszintű előrejelzések 2019-ig

Szerbiában az építési piacra vonatkozó előrejelzések enyhén felfelé módosultak a 2016-os téli előrejelzéssel szemben, megerősítve az építési volumenben már kialakult tendenciákat. A 2015-ben megkezdett építési engedélyezési reform különösen új lendületet adott a magasépítésnek. Ezzel, és a történelmi mélyponton lévő kamatokkal, emelkedő kereslettel és javuló pénzügyi környezettel együtt Szerbia a nyugat-balkáni gazdasági növekedés egyik fő motorja. Így a kilátások a második legoptimistábbak a dél-kelet-európai régióban, mely a 2017 és 2019 közötti időszakban átlagos évi 11%-os várható növekedést jelent.

Az építési piacra vonatkozó várakozások Horvátországban még jobbak, mint a 2016-os téli időszakban vártak, az előrejelzés szerint 11,2%-os növekedéssel idén, 7,1%-kal a következő évben és kisebb, 2,8%-os növekedéssel az azt követő évben. A jó hír az, hogy az ország gazdasági mutatói ígéretesek és Horvátország egyre hatékonyabban pályázik az uniós forrásokra mind központi, mind helyi szinten. Továbbá, a horvát idegenforgalom valószínűleg bővülni fog. A fejlődést akadályozó negatív tényező lehet a folyamatban lévő Agrokor-válság (Agrokor egyike azon délkelet-európai konglomerátumoknak amelyek csődközelbe kerültek), mert ha rosszul kezelik, jelentősen károsíthatja mind a gazdaságot, mind az építőipart.

A szlovén építőipar miután a nagy építőipari cégek csődbe mentek és 2014-ben a csökkenő EU-s pénzek miatt a nagyszabású építési projektek lelassultak várhatóan 9%-os visszaesést produkált 2016-ban. Ugyanakkor a 2014-2020-as időszakra vonatkozó jelenlegi EU ciklusból származó uniós források 2016 végén kezdtek befolyni és az eddig stagnáló nagyprojektek most lendületet kapnak a tulajdonosi szerkezetátalakításokkal. Mivel ezek a projektek 2017-2018-ban elkezdődnek, az építési teljesítmény valószínűleg 9,6%-kal fog bővülni idén. 2018-ban és 2019-ben még nagyobb a várt növekedés: 10,1% illetve 16,1%.

A román építőipar 2016-ban várhatóan alacsonyabb bővüléssel számolhat: a 2016-os téli tanulmányban a teljes évre tervezett 3,7%-os növekedéshez képest most csak 0,5%-os a becsült növekedés a tavalyi évre. Ennek oka a mélyépítés sokkal nagyobb alulteljesítése az uniós források lassú felhasználása miatt. Azonban ebben az évben visszatérhet a növekedés a román építési piacra 4,3%-kal, figyelembe véve a jobban teljesítő lakásépítési engedélyeket és a lakásépítést segítő állami támogatásokat. 2018-ra 7,6%-os növekedést jósol az EECFA, míg 2019-ben a növekedés valószínűleg 1,8%-ra fog csökkenni, mivel a lakáspiac bővülése várhatóan lelassul.

2016-ban Bulgária építési teljesítménye valószínűleg a tavaly télen vártnál nagyobb csökkenést regisztrált. Jelenleg a szektorban 2016-ra jelentősebb csökkenés várható (31,1%) mint a 2016. év végén prognosztizált (18,5%). A lefelé történő módosítás oka a mélyépítés nagyobb zsugorodása az uniós források vártnál lassabb felhasználása és a nagyprojektek hiánya miatt. 2017-ben azonban gyors fellendülésre számíthatunk: az uniós források visszatérnek a mélyépítésbe, a lakásépítés a jelzálogkölcsönök alacsony kamatai és a munkanélküliségi ráta csökkenése miatt várhatóan növekedni fog. Ezért a 2017-es évre 8% -os bővülés várható az építési teljesítményben, míg a 2018-as és 2019-es bővülés becsült értéke 6,4%, illetve 4,5%.

A 8 éves, szinte megszakítás nélküli visszaesés után 2016 volt az első év, amikor az ukrán építőiparban növekedés volt tapasztalható: a teljesítmény várhatóan 12%-kal nőtt tavaly, mely magasabb, mint a 2016-os téli EECFA tanulmányban előrejelzett (7,3%). A nem-lakásépítés és a mélyépítés húzta a piacot, melyek a 2013-2015-ös rendkívül alacsony szintről jöttek fel. Ez év tavaszán az ukrán parlament számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy javítsa az ország pozícióját a Világbank Doing Business rangsorában. Ezen intézkedések vélhetően ösztönzően hatnak majd az építőiparra is. Az előrejelzési időszak ígéretesnek tűnik, az idén valószínűleg 7,7%-os, a következő évben 8%-os, az azt követő évben pedig 7%-os bővülésre lehet számítani.

Törökországban a vegyes képet a GDP-adatok historikus felülvizsgálata okozza (a GDP számítási módszertanát 2016 végén megváltoztatták). Ennek részeként az építési beruházási számok jelentősen megváltoztak a felülvizsgálat után, ezért a jelenlegi piac mérete több mint kétszer nagyobb (!) mint amit korábban mértek. A kilátások tekintetében Törökország 2017-ben 1,4%-os növekedésnek néz elébe, 2018-ban és 2019-ben pedig előreláthatólag 0,8%-os és 1,0%-os növekedést fog mutatni. A mélyépítési piac további bővülését várhatóan az magasépítés nulla-közeli növekedése húzza majd le.

Az orosz építési teljesítmény 2016-ra becsült értékét felfelé módosították (a 2016-os télen várt -1,1% -ról most -0,4%-ra), mivel az orosz gazdaság tavaly év végére úgy tűnik, hogy kilábalt a válságból a lassuló infláció és a rubel erősödésének hatására. Előretekintve azonban nem olyan rózsás a helyzet, valószínűleg 2017-ben -2,5%-os, 2018-ban -0,8%-os, 2019-ben pedig -0,2%-os építési teljesítménnyel számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben a magasépítés valószínűleg nagymértékben negatív lesz, viszont az azt követő években a csökkenést enyhíteni fogja az ország gazdaságának várt fokozatos javulása és a lakásépítést támogató kormányzati programok.

Az EECFA nyolc kelet-európai ország építési piacának előrejelzésével foglalkozó szövetség, mely a helyi kutatóintézetek és az alapító, kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése. Minden évben kétszer (nyáron és télen) kerülnek kiadásra az előrejelző tanulmányok.

Összeállította: EECFA Central (Buildecon) www.eecfa.com
Adatok forrása: 2017. nyári EECFA Tanulmányok
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások