épületek cikk tanulmányút teszt spanyolország

A leghíresebb épületek homlokzatrészleteikből is felismerhetőek (teszt)

Spanyolországi tanulmányutak (4)


enyary | 2011.06.23
Legyen szó kortárs vagy régmúlt idők építészetéről, mindig és mindenfelé találni olyan egyedi karakterrel bíró alkotásokat, amelyek egy-egy város, vagy régió szimbolumává váltak. Ezen ikonértékű épületek egyetlen részlete is valódi iránytű, gondoljunk csak a legismertebb példákra, Párizs Eiffel-tornyára, vagy Bilbao Guggenheim Múzeumára.
Ebben a válogatásban olyan észak-spanyolországi épületeket találnak, melyek a spanyolok számára közismertek, de talán egyik-másik már nekünk is rémlhet. Logroñoban, a La Rioja borvidék megyeszékhelyén székelve a szélrózsa minden irányába elindulva ajánlhatóak építészeti tanulmányutak. Így került korábban az alcím szerinti sorozatban bemutatásra több érdekes variáció is, kezdve a közvetlen környék bejárásával egy kellemes bortúra keretében, majd folytatva északra a közeli baszk főváros, Vitoria, és délkeletre a közelmúltban lezajlott expohelyszín, Zaragoza felkeresésével.

Ezúttal egy hosszúhétvége keretében valamivel távolabb merészkedve, Északnyugat-Spanyolországba kalauzolják az alábbi épületfotók és leírásaik az olvasókat, Kasztília és León autonóm közösségén át vezetetve utunkat Galiciába a Szent Jakab Zarándokút végállomására.

Ha nagyjából sikerült betájolni magunkat, jöhetnek a képenkénti támpontok (megfejtések a képaláírásokban, így aki tesztelné magát, takarja le azokat):

1, A 2007-es Mies van der Rohe díj nyertese, leóni épület, gazdag színvilága szakmabeliek és laikusok közt egyaránt népszerű

2, Egytől-egyig különböző ablakkal és nyíláskeretezéssel képzett, dinamikát árasztó, plasztikus homlokzatú innovatív épület, mely szintén sok követőre talált

3, Szent Jakab kagylókkal burkolt zarándoktemplom La Toja szigetén

4, Galicia megalitikus kori emlékei által ihletett épület Santiago de Compostelaban

5, Az amerikai sztárépítész 1999-es pályázatnyertes terve alapján megvalósult, Szent Jakab kagylót idéző komplexum idén év elején átadott első 2 épülete(a Metszet 2011/5-ös lapszámában tervezzük bővebben is bemutatni) Santiago de Compostelaban

6. A zarándokút végcélja, melyet az UNESCO 1985-ben a Világörökség részévé választott

No, kinek, hányat sikerült beazonosítania?

A teszt értékelése:
-0/6 találat: Érdemes lenne némi energiát fektetni a határunkon túli építészeti kultúra megismerésére is, ajánlott több szaklap forgatása!
-1/6 találat: A minimum elvárható azoktól, akik legalább hébe-hóba kezükbe vesznek valamely szaklapot, vagy résztvesznek szakmai továbbképzéseken, rendezvényeken.
-2/6 találat: Nem rossz eredmény, jelzi, hogy igyekeznek képbe lenni a nemzetközi aktualitásokkal.
-3/6 találat: Egész jó! Ha ön ennyire tájékozott a világ egészére nézve, az azt jelzi, hogy tudásszomjas, vagyis ön a szaklapok legfőbb célközönsége.
-4/6 találat: Kiváló eredmény, gratulálunk! Ön minden bizonnyal saját munkájában (saját építészetét gazdagítva) is hasznosítani képes nemzetközi és naprakész jártasságát. Kihívás önnek újat mutatnunk!
-5/6 találat: Elismerésünk! Ennyi ismeret birtokában ön feltehetően valamelyik szaklap munkatársa vagy lelkiismeretes oktató, aki napi szinten foglalkozik a témával. (Vagy esetleg magyarul beszélő spanyol építész.)
-6/6 találat: Elnézést, de képtelenség, hogy bárki is 100%-ra teljesítsen, mert még spanyol építészek közül is csak az ismeri a Toja szigeteki remete-kápolnát, aki, mint turista, járt arra.

Remélem, tetszett képrejtvényünk, de legalábbis jól szórakoztak!
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások