hír épületek tervek Olof Palme sétány Városliget

Megszűnne az Olof Palme sétány – megvannak a Városliget látványtervei


donkanyar | 2017.07.06
A múlté lenne az Olof Palme sétány, a Kós Károly sétányt autómentesítenék, sportpályák, futókör, rózsakert és kutyafuttatók lennének mindenhol. A Városliget kétszáz évvel ezelőtti, eredeti koncepcióját akarja visszaállítani a Garten Studio, akik elnyerték a Liget Projekt tájépítészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot – számol be az Index.

Nebbien Henrik tervei szerint akarják visszaállítani, vagyis megújítani a Városligetet. Ez alapján például megszüntetnék az Olof Palme sétányt, hogy visszaállítsák az úgynevezett Nebbien-féle térszerkezetet és a rondó körüli területeket. A biciklisták ezentúl máshol járhatnának.

Megszűnne a Kós Károly sétány, legalábbis az autók számára. A nyomvonalán kockaköves sétány lenne, a biciklistáknak az út felét aszfalttal fednék majd le, a járdákat pedig zöldfelületté alakítanák.

A rondóba belevágna az új Néprajzi Múzeum, amit a Kossuth térről költöztetnek át. Szloszjár György, a Garten Stúdió vezetője viszont azt mondta, ez nem vesz el több helyet, mint a mostani parkoló, a rondó csonka kör alakja egyébként is sajnálatos „adottság".

Az Olof Palme házat ezután is meg lehet majd közelíteni, keleti oldalra helyezik át a bejáratát, ahol eredetileg is volt, mondta el Szloszjár. A mostani bejárat (eredetileg az épület hátulja) elé rózsakert, szökőkút kerül a tervek szerint.

A Városligeti-tónak lépcsőzetes medret építenének, néhol két méter mély is lehet majd az új meder. Ezentúl is használt termálvízzel táplálnák, de beépítenének egy tisztítóművet, és több ponton eresztik majd be a vizet – ehhez később érkeznek a részletes tervek.

Sport, sport, sport – a délnyugati sarokban játszótereket és sporttereket, hálós mászókákat és csúszdarendszert álmodtak. A ligetkör 2 kilométer hosszú, 1,8 méter széles futókör lenne, a Vakok kertje alatt pedig lenne egy kisebb sporttelep iskolásoknak. A Pecsa melletti régi betonos pályákat viszont felszámolnák. A kutyásoknak két zárt és egy nyitott futtatót terveztek. Szolgáltatásokat egységes, faburkolatú, áttetsző falú épületekben lehetne majd igénybe venni, itt lennének vendéglátóhelyek és 9 új közmosdó is.

A mostani tervben nem szerepel a Hősök tere, ahol a tervezők szerint fel kell számolni a tér körüli betonfelületet. A stúdió 15 milliárdért oldaná meg a liget visszaállítását, 2018 áprilisára ígérik az első ütem elkészülését.


Forrás: Index.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások