sebesp | 2017. július 20.
     
Elkészült BIG "láthatatlan múzeuma" Dániában, Blåvandban. Az épület közvetlenül egy második világháborús német bunker mellett, a homokdűnékbe vágott lineáris átjárók kibontásával jött létre.

A Bjarke Ingels Group (BIG) terve a már eredetileg is egy kis múzeumot magában foglaló Tirpitz bunker épületének szerves folytatása. Mindössze négy keskeny bemetszés jelzi a bunker melletti dűnében az új kiállítótermeket. A bevágások középpontjában egy udvar jött létre, amely a Tirpitz Múzeum új központját képezi. A négy különálló blokk bevágásokkal tagolt homlokzatait hat méter magas ablakok törik át, hogy a természetes fény bejuthasson a föld alatti kiállítási terekbe.

A négy tematikus kiállítótermet a Tinker Imagineers stúdió úgy tervezte, hogy visszatükrözze a hely háborús történelmét és a drámai természeti környezetet. A Beton Galériában felállított hadsereg bemutatja Hitler terve, az úgynevezett Atlanti Fal történetét, amely a tengerpart mentén elhelyezett struktúrák hatalmas hálózata. Magának a Tirpitz Bunkernek az építése 1944-ben kezdődött e terv részeként, de a második világháború véget ért, mielőtt az építkezés befejeződhetett volna. A tornyokkal magasított betonblokkot később múzeummá alakították át.

"Tirpitz építészete a második világháborús bunker ellentéte, a nehéz, hermetikusan lezárt objektum az új múzeum invitáló könnyedségével és nyitottságával áll szemben" mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója. "A galériák úgy épültek a dűnékbe, mint egy nyílt oázis a homokban, éles ellentétben a náci erőd monolit vasbeton szerkezetével."

A második, a nyugati part aranyáról elnevezett kiállítóteret a térségi borostyánipar méltatásának szentelték, a harmadik galéria pedig egy 4D-s képernyőn mutatja be Dánia nyugati partjának történelmét mutatja.

Az utolsó kiállítás tárgya maga a Tirpitz bunker.

A galériák falai helyszínen öntött vasbetonból készültek, amelyek a 36 méteres fesztávú tetőt tartják. Utóbbiak felületét homokkal és fűvel borították. A mesterságes táj a látogatók számára megközelíthetőbbé teszi és jó rálátást kínál a szomszédos bunkerre.


Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervez
A tervek szerint halad az Olof Palme Ház felújítása – videó
Nem gáz ilyen luxus egy gáztárolóban?
Leonardo pironkodik... mert ezt nem ő találta ki



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 17 (11 szavazatból)