Java | 2017.07.27
Egy csodaszép zöld oázis teremt egészséges, emberi környezetet a magasban, a világ egyik legsűrűbben lakott területén Mongkokban, Hongkongban. Adrian Cheng, a New Wold Developmenttől, egy holland építész stúdióval valósította meg azt a futurisztikus elképzelést, mely egy gyönyörű parkkal ellátott tetőtéri lakókomplexum a város közepén.

Az idén márciusban átadott luxuskomplexum az Y generáció tagjainak (1980-1995 között születettek), vagyis kifejezetten a fiataloknak épült, ahol hasonló érdeklődésű és életvitelű emberek kényelmesen tudnak itt élni, ráadásul mindezt megkoronázza a létrehozott ambiciózus tetőkert is, amiről a komplexum a nevét kapta. A tetőkön pedig napelemek és szélturbinák kaptak helyet, amikkel (részben) üzemeltetik a Skyparkot. Az inspirációt Mongkok szűk és zsúfolt utcái kényszerítették ki, ahol a túlzsúfoltságnak köszönhetően az emberek állandóan egymásba ütköznek, nem beszélve a légszennyezettségről. A Skypark azoknak készült, akik ki szerettek volna szakadni a városi káoszból és valódi kapcsolatokat szerettek volna kiépíteni hasonló korosztályú társaikkal. „Szinte szó szerint ledöntöttük a falakat, s sikerült egy nyitott és szabadon formálható közösségi teret megvalósítani." – írták az építészek.
A kertet Adrian L. Norman tervezte, aki a New World Development Artisanal Movement alapjait használta fel tervezése során. A Koncepció kombinálja a kreativitást, a szaktudást és a közösséget. A Skypark kertje – amit egyszerűen csak úgy hívnak, hogy a Gyep (The Lawn) – lehetőséget nyújt a lakóknak, hogy a lakásuk mellett piknikezhessenek vagy dolgozhassanak, mindezt egy elképesztő, a városra nyíló fantasztikus panoráma mellett. Léteznek itt emberléptékű magánzugok, kinti konyhák és grillek. A kert alatt található az Auróra, egy modern klubház a 28. emeleten. Itt van beltéri úszómedence, bár, könyvtár, és egy edzőterem. A Sky Stairs köti össze ezeket, ami egy sor nagy méretű lépcső. Ide akár ki is lehet feküdni beszélgetni, vagy relaxálni.
A Skypark szélturbinák segítségével szolgáltatja az áramot, a napelemekkel pedig a klubház zuhanyzóit fűtik. Ezen kívül az esővizet is felhasználják. A Skypark-ban főleg egyszobás stúdió lakások találhatók, összhangban a fiatalok igényeivel.

Forrás: tisztajovo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások