sebesp | 2017.07.28
Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a megyeszékhely fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással.

Az ötszáz négyzetméteres létesítményben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

A polgármester hozzátette, a tatabányaiak és az ide látogatók több évtizedes elvárásának tesz eleget a város a turisztikai bemutatóközpont létrehozásával. Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, (Skardelli György Ybl- és Príma Primissima-díjas építészt, Balázs Mihály, Kossuth-, Ybl- és Príma Primissima-díjas építészt, valamint Dévényi Sándor Kossuth-, Ybl- és Príma Primissima-díjas építészt) majd munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó többsége Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A hatszáz millió forintot meghaladó beruházás megvalósítására a város 514 millió forintos uniós támogatást nyert el.

A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások