sebesp | 2017. július 29.
     
A berlini Hamburger Bahnhof és a londoni Tate Modern példáját követve az észak-olaszországi Torinóban is kortárs művészeti komplexummá alakítottak át egy ipari épületet.A 19. századi vasúti javítóműhelyt 2013-ban vásárolta meg az olasz állami vasúttól a torinói székhelyű Fondazione CRT és a torinói városi tanács. A 90 millió euróból megvalósult művészeti és innovációs központ területének felét művészeti, színházi, táncos és zenei projekteknek szentelték, míg a másik felén éttermeket, valamint a helyi technológiai start-upok számára fenntartott bérelhető helyiségeket alakítottak ki.

Az átépítés során a meglévő, a II. világháborúban több bombatámadást is megért épülethez szinte semmit sem adtak hozzá, a tervezők az ipari építészeti emlék megőrzésére fókuszáltak, az új funkcióhoz szükséges tereket a meglévő csarnokterekbe illesztették.

A magánfinanszírozással újjászületett Officine Grandi Riparazioni (OGR) szeptember 30-án nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál. Az új művészeti és innovációs központ kéthetes nyitóünnepség-sorozatában helyspecifikus alkotások és ingyenes koncertek várják az érdeklődőket. Az október 14-ig tartó Big Bang elnevezésű rendezvénysorozat keretében tíz előadó, köztük Giorgio Moroder, Elisa, Ghali, Omar Souleyman, a Chemical Brothers és az Atomic Bomb! produkciói várják az érdeklődőket a 35 ezer négyzetméteres komplexum Sala Fucine elnevezésű hatalmas csarnokában.

A zene mellett a kortárs művészet is kiemelt szerepet kap a megnyitón. Szeptember 30-tól a dél-afrikai William Kentridge helyspecifikus installációja lesz látható az OGR bejárata előtti téren. Az épületen belül a londoni székhelyű művészeti kollektíva, a United Visual Artists (UVA) hangot, fényt és mozgást ötvöző interaktív installációja fogja várni az érdeklődőket, míg a komplexum 2700 négyzetméteres kiállítóterében a nemzedéke egyik legkiválóbb olasz művészeként emlegetett Patrick Tuttofuoco futurisztikus tájképe kap helyet. A 2018-ra tervezett programok között Tino Sehgal, Susan Hiller és Mike Nelson egy-egy kiállítása is szerepel.

Az épület rövid története:

Építés: 1895
Bombázás: 1942. november 28.
Bombázás: 1942. december 8.
Bombázás: 1943. augusztus 8.
Bombázás: 1944. július 24.
Átépítés megkezdése: 2011
Új koncepció: 2013, a OGR-CRT megvásárolja a komplexum tulajdonjogát
Újranyitás: 2017. szeptember 30.

MTI
recuperoeconservazione.it

A szerző legújabb cikkei:
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervez
A tervek szerint halad az Olof Palme Ház felújítása – videó
Nem gáz ilyen luxus egy gáztárolóban?
Leonardo pironkodik... mert ezt nem ő találta kiKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: