épületek

Elegáns otthon egy Boeing 747 alkatrészeiből

Kultúrált, magasröptű recycling


iStvan | 2011.06.26
A repülőgép építészeti célú (újra)hasznosítása nem számít újdonságnak, de a David Hertz Architects stúdió által tervezett épület még így is tud meglepetésekkel szolgálni.

A helyi, jobbára architorturálisnak titulált cikkek, avagy blogbejegyzések Ez nem a balkán… és Matáv pózna… után most egy szívet melengetőbb tenderen- és tengerentúli példát szeretnék megosztani olvasóinkkal.

A Malibu egyik gyönyörű fekvésű hegyére megálmodott otthont nem egy komplett gépből alakították ki, hanem csak bizonyos részeit – szám szerint 4,5 millió(!) alkatrészt – szállítottak az építkezés helyszínére.
A ház tetejéül szolgáló szárnyakat és stabilizátorokat stílszerűen helikopterrel vitték fel a hegy tetejére. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a kamionokkal és helikopterrel történő szállítás károsanyag-kibocsátása miatt mekkora mértékben veszít az építkezés a környezetbarát jellegéből.
A Boeing törzséből egy művészeti stúdiót alakítottak ki, míg a vendégszobákat az első osztályú kabinokban találjuk.
A munkálatokat tavaly kezdték el és a tehetős tulajdonos idén júniusban vehette birtokba a szárnyas házat.

Nos igen. A tetőre van kihegyezve a lakóépület, a lejtésképzés azonnal megoldva látszik, nincs héjalást befolyásoló hajlásszög kötöttségek, áramvonalas is, ami ki tudja mire jó. Engem pont a tetőráillesztés csomópontjai és a fenntarthatóság elveinek esetleges betartása érdekelnének. A tetőszerkezet masszív (repüléstechnika), de egyben könnyű is.
Egy látogatást mindenképp megérne a helyszín, mondjuk egy repülővel, pl. magángéppel :)

Forrás.

További fotók a formai, szerkezeti elemzéshez.

A részletekről, előzményekről angol nyelven a tervező David Hertz honlapján.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások