Katona Vilmos | 2017.08.04
Philipp Esch lakóházépülete a svájci Wädenswilben többszörös híd. Kapcsolat természeti és művi környezet, organikus és minimalista tervezői szemlélet, privát és közösségi szféra között. Az épület maga is hidakkal összekötött mértani tömegekből áll. Kötetlen plasztikája kötődésekkel, emlékekkel telített architektúrát hordoz.

Az egyik oldalon a Zürichi-tó panorámája, a másikon a nap – a tó déli partján ez a tipikus látvány, amit egy térszín peremén végigfutó hosszúkás, sziklás hegygerinc kontúroz. Utóbbi természetes határvonalat képez a hosszan elnyúló domboldalon: délen egy kisebb teraszt, északon pedig egy még meredekebb emelkedőt alakít ki. Fölötte az új épület a sziklás vonulatba illeszkedik, a dinamikus tömeget cikcakk alakban szerkesztett öblök tagolják. A ’sziklaképződmény’ legkeskenyebb keresztmetszetein hasadékszerű bejáratok vágnak rést.

Ezek a beharapások az enteriőrben – főként az emeleten – a környezet adottságaira hívják fel a figyelmet, elsősorban a táj kettős orientációját hangsúlyozzák, melynek két pólusa a tó és a nap. Formáját tekintve az épület négy háromszögletű geometrikus tömeg összekapcsolása, a szegmensek közt egy-egy, összesen három átkötéssel. A szobrászi műgonddal kialakított lakóegységeket úgy tájolták, hogy minden lakásra legalább két, de lehetőleg három homlokzati szakasz jusson. Míg a nyaktagoknál kialakított lakások kölcsönösen egymásba illeszkednek, a legkülső lakás teljesen a természet felé fordul.

Az apartmanok közös használatú terei minden lakásban párokba rendezve, az egyes szobák részeként alkotnak szekvenciákat.


Építész: Esch Sintzel Achitekten
Elsődíjas pályázat éve: 2012
Megvalósulás éve: 2015–17
Megbízó: Mieter-Baugenossenschaft Wädenswil
Program: 48 lakás (3½ –5½ szoba)
Tervező munkatársak: Julia Geissler (PM), Beat Lengen, Julia Löffler, Andreas Wipf, Jana Stratmann
Műszaki vezető: BGS & Partner, Rapperswil
Tájépítészet: Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten, Zürich
Kivitelező: Ernst Basler+Partner AG, Zürich
Építési költség: 22,5 millió CHF

Forrás: www.eschsintzel.ch

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások