hír Metszet

Attrakciók a Metszet legfrissebb számában


Csépé
Megismerhetjük a Rudapithecust bemutató együttest, Somogyvár látogatóközpontja és a pécsi Barbakán új lakóháza mellett a hamburgi Elbphilharmonie-t, Masdar új városát, valamint a katalán boltozatokról, egy gabionos családi házról és a felmérések új technikájáról is szó esik.

A turisztikában attrakciónak nem a zsonglőrmutatványt, hanem a látnivalókat nevezik. A Metszet 2017/4 számában turisztikai látnivalók mellett hagyományos értelemben vett attrakciókat, kuriózumokat is találunk.

A címlapra Vasáros Zsoltéktól a Rudapithecus látványtár került, melynek kuriózuma, hogy a kiállítás nélküli kiállítóépület: "Víz, villany nincs, és egyelőre tartalom se" – írja Wesselényi-Garay Andor az egyébként lenyűgöző alkotásról és tájról.

Hihetetlen műszaki és téralkotási varázslat a Herzog és de Meuron irodától az Eblphilharmonie épülete, amely végre elkészült, Szépvölgyi Viktória írt részletes bemutató cikket. Szintén kuriózum, hogy Álvaro Siza, a kritikai regionalizmussal társítható építészek egyik legnagyobbika Kínába tervezett amolyan igazi portugálos házat – erről Szentirmai Tamás írt kritikát. Hatalmas attrakció egy komplett új város, mely a Smart City elvei szerint épült, Masdar Cityről ifj. Kistelegdi István írt a tervezési metódust is bemutató hosszabb elemzést.

Magyar példák között találjuk a pécsi Barbakán tér új lakóházát Keller Ferenctől, mely a korábbi, számos nemzetközi elismerést nyert Barbakán-házhoz méltó, de új, más megoldásokat felvető alkotás. A somogyvári, elegáns szerkesztésű emlékhelyről, melyet Molnár Csaba, Szentkuti Viktor és Halmai Dénes tervezett, Botzheim Bálint írt bemutatást.

A műszaki érdekességek sorába tartozik egy gabion burkolatú családi ház Paládi-Kovács Ádámtól, a katalán boltozatok jelenét és jövőjét tudományos alapossággal körüljáró cikk Bálint Tamástól, és a homlokzatfelmérések korszerű módszereit elemző cikk, a Lechner Tudásközpont szerzőitől.

A tulajdonképpeni turisztikai attrakciók térbeli elhelyezkedésének egy forradalmian új módszerét Kádár Bálint mutatja be Budapest példáján.


A lap itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei:
Ahogy a kínaiak látják Hudec Lászlót és Magyarországot, festményekben
Hihetetlen projektek, őrült ötletek – Junya Ishigami kiállításán jártunk Párizsban
Füleky Zsolt marad a helyettes államtitkár – a MÉSZ közgyűléséről jelentjük
Ideje az építésnek – kiállítás a határon túli műemlékek helyreállításáról
Ismerős Brick-díjasok: Tony Fretton és Naus Sándor
Magyar építészek a világ élvonalában versenyeznek
Ybl reloaded: most lett komplett a dunaparti együttes
Ben van Berkel (UNStudio) tervezheti Budapest új hídját!
Ledőlt a Tadzs Mahal két minaretje
Mivel kápráztassuk el tetőtérbeépítésen gondolkodó ügyfeleinket?
Bemutatták a MOME Műterem- és Médiaházat
Kitüntetést kapott Dr. Vámossy Ferenc
Anthony Gall, Callmeyer László, Szabó Levente, Vasáros Zsolt, Zakariás Attila Ybl-díjasokKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 24 (12 szavazatból)