Tradíció és innováció az építőiparban

HIRDETÉS


AdV | 2017. augusztus 18.
     
Az újabb és újabb építészeti stílusok kialakulását általában a legújabb technológiai fejlődés tette és teszi lehetővé. Utóbbi megállapítás különösen igaz a 20. és 21 század évtizedeire, amikor a hagyományos iparágakban is hatalmas iramban indult meg a kutatási kedv.

Nemcsak a téglához, cseréphez és betonhoz hasonló alapanyagok újulnak meg folyamatosan, hanem az olyan technológiai eljárások is, mint amit a nyílászárók legyártásánál vagy éppen a hegesztés területén figyelhettünk meg a mögöttünk hagyott évtizedekben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az építőiparban azért elég hosszú ideig tart egy-egy új alapanyag vagy technológiai újítás elterjedése. Ennek oka nemcsak a sokszor végeláthatatlannak tűnő engedélyeztetési folyamatokban rejlik, hanem abban is, hogy a mai épületekbe minden tulajdonos csak nagyon megbízható anyagok beépítését tartja elképzelhetőnek. Cikkünkben sorra vettük az építőiparban napirenden lévő legérdekesebb újításokat.

A tetőbe integrált napelem

A mögöttünk hagyott években egyre szélesebb a hazai kínálat az elektromos áramot előállító fotovoltaikus szerkezetek terén. Közülük is mindinkább az egyedi magyar fejlesztésű napelem cserép tűnik ki, amely lényegében egy szokványos égetett tetőcserépnek látszó plasztik tetőfedő elem, valamint egy napelem-cella ötvözése. A fejlesztés lehetővé tette, hogy ne pusztán utólag lehessen napelemeket felszerelni az épületre, hanem már az új ház tervezésekor, illetve építése során lehessen kalkulálni a napelem beépítésének lehetőségével. Ráadásul azáltal, hogy a napelem cserépnek köszönhetően a panelek tetőfedőként szolgálnak, jelentős költséget tudunk otthonunk energiaellátásának terén megtakarítani.

Forradalmasító eljárás a hegesztőiparban

A közelmúltban látott napvilágot az az autóipart érintő fejlesztés, amely nemcsak minden korábbinál nagyobb kapacitású akkumulátorok kifejlesztése területén kecsegtet korszakalkotó eredménnyel, de az autók vázának gyártásában is. Utóbbi ráadásul továbbfejlesztve az építőipar egyes szegmenseit is megújíthatja az elkövetkező években. Az Ohio State egyetem professzora ugyanis a közelmúltban egy olyan új hegesztési technológiát dolgozott ki, amivel a mostani módszereknél legalább 70%-al kevesebb energiát használva lehet a jelenleginél sokkal erősebb hegesztéseket kivitelezni. A hegesztés nagy előnye, hogy a fólia elpárologtatásához kívánatos elektromos impulzus rövidsége miatt a hegesztendő fém gyakorlatilag nem olvad meg.

Design-burkolatok a környezettudatosság jegyében

Részint környezettudatossági, részint költséghatékonysági okoknak tudható be, hogy a könnyűszerkezetes és alternatív építőanyagok rengeteg területről kiszorították már eddig is például a betonhoz hasonló anyagokat. A szintén hazai Ivánka Concrete Design fejlesztette ki az egyre közkedveltebb sokszínű járólapokat, de emellett fürdőszobai berendezéseket valamint faldekorációs paneleket is gyártanak.

A betont helyettesítő folyékony gránit

Szintén a beton helyettesítését szolgálná a Sheffieldi Egyetem szakemberei által kifejlesztett folyékony gránit is, amelynek egyik legnagyobb előnye a kifejezetten tűzálló tulajdonsága. Az előzetes kísérletek szerint akár 1000 Celsius fokos hőmérsékletnek is ellenáll, ráadásul a betonnal ellentétben nem robban szét magas hőmérsékleten. Úgy tűnik, megfelel a környezetvédelmi szempontoknak is, hiszen nagyrészt újrahasznosított építési hulladékból áll. Az előállításához továbbá a betonhoz képest harmadával kevesebb cementre van szükség.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások