hír Athén kultúrális központ Renzo Piano

Piano új Agorát épít Athénban

Stavros Niarchos Cultural Center


sebesp | 2011.06.30
Renzo Piano a napokban mutatta be a gazdasági válság sújtotta Görögország fővárosába tervezett új kulturális központ végleges terveit.

Athén első kifejezett művészet és tudásorientált létesítménye 85.000 m2-es épületben, Athén déli részének partközeli helyszínén épül fel. A belvárostól 3 km-re fekvő terület az ókorban a kikötőnegyed része volt, a 2004-es Olimpiai Játékok idején pedig parkolóként szolgált.
42 hektáros szabadidős és sportcélokat szolgáló parkba illesztve valósul meg a nagyszabású kulturális központ, mely helyet ad majd a Görög Nemzeti Opera 1400 férőhelyes, hagyományos opera és balett előadásokra kialakított színháztermének, és egy 400 fős előadótermének. Szintén ide költözik a Nemzeti Könyvtár, mely 2 milliónál több könyvvel rendelkezik, fő olvasóterméből 360°-os kilátás nyílik majd a városra és a tengerre. A két épületrész közötti területen modern agora jön létre. A részben földbe süllyesztett épület tájból felhajtott tetőlemeze 32 méter magasságba emelkedik, rálátást biztosítva a tengeröbölre.
Piano a tőle megszokott módon számos környezettudatos elemet alkalmaz. Az új park területe önmagában megkétszerezi a környék egy főre eső zöldterületi mutatóját, az agora 10.000 m2 árnyékoló tetőzetébe épített fotovoltaikus panelek pedig a teljes elektromos energia igényt biztosítani tudják majd. A parkba tervezett vízfelület a víztisztító rendszer részét képezi, egyben képes csökkenti a környezet hőmérsékletét. A projekt Görögországban elsőként LEED-Platinum minősítés elérésére pályázik.
A program szerint már ebben az évben megkezdődnek a létesítmény építési munkálatai, melynek több mint 800 millió dolláros költségvetését magánalapítvány finanszírozza majd, a projekt 2015-re ütemezett elkészülte után kerül a görög állam tulajdonába.

képek: Architectural Record

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások