hír Kerékpáros mélygarázs Utrecht

Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát

17 ezer négyzetméter, 12 ezer férőhely.


iStvan | 2017. szeptember 6.
     
A hatalmas építményt az utrechti vasúti pályaudvar alatt hozták létre, hogy az ingázóknak is kényelmes legyen a közlekedés. – írja a hvg.hu. A tervező az Ector Hoogstad Architecten.

Az Inhabitat beszámolója szerint a hollandok nemrég átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát, ami több mint 10 ezer kerékpáros életét könnyítheti meg a városban – írta a hvg.
Az utrechti központi pályaudvar (megjegyzés: 2016-ban készült el az ország legforgalmasabb vasúti csomópontja, az Utrecht Centraal integrált átépítése) alatt egy nagyjából 17 100 négyzetméteres mélygarázst alakítottak ki, kifejezetten a kerékpárosok számára. Ennek köszönhetően nemcsak a bringás közlekedés lesz sokkal egyszerűbb a városban, de nagy segítséget kaptak azok az ingázók is, akik a pályaudvarig is biciklivel mennek.

Martijn van Es, a Fietsersbond nevű holland kerékpáros szervezet vezetője szerint a megoldás már régóta váratott magára. A szakember szerint ugyanis a helyi kerékpárosok száma gyorsan bővült az elmúlt évtizedekben, amivel az infrastruktúra nem tudott lépést tartani.

Hollandia sűrű vasúthálózata pókhálóként szövi be az országot: számos csomópontból ütemezett menetrend szerint könnyedén eljuthatunk az ország bármelyik pontjára. A hálózat központja az Utrecht Centraal pályaudvar, Hollandia legnagyobb és legtöbb utast befogadó állomása. Központi elhelyezkedése és jelentős egyetemvárosi háttere miatt a pályaudvar évi utasforgalma folyamatosan növekszik, a vágányokon naponta 900 szerelvény fut keresztül.

Martijn szerint átlag utrechti lakos évente mintegy 960 km-t teker le kerékpárjával, sokan dolgozni is ezzel mennek. Emiatt a kerékpáros parkolóhelyek bővítése mára az egyik legsürgősebb feladattá vált.

A mostani mélygarázs a tervek szerint 2018 végére éri el a maximális kapacitását, akkora mintegy 12 500 kerékpárt tud majd befogadni (és akkor lesz a világ legnagyobba – a szerk.)

Tervező: Ector Hoogstad Architecten.
Tájépítészet: Sant & Co.
Mérnöki tervezés és tervezői művezetés: Royal Haskoning DHV
Generálkivitelező: BAM

hírforrás

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 366 (183 szavazatból)