hír rendezvény befektetés Expo Real ingatlan

Növekszik a befektetők bizalma Magyarországon


droID | 2017.09.11
Tovább növekszik a befektetői bizalom címmel szerepel Magyarország az Expo Real központi programjában, Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán. A közép-kelet-európai országok közül a magyarországi befektetési piacot jellemezi a legdinamikusabb bővülés.

Magyarország élen jár a közép-kelet-európai régióban a megvalósuló ingatlanfejlesztések volumenét tekintve.  A világszínvonalú fejlesztéseket Európa legnagyobb ingatlanos eseményén, a müncheni Expo Realon vonultatja fel az ország, 2017. október 4–6. között. A Budapest-standon Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása keretében ismertetik meg a nemzetközi befektetői körrel a megaprojekteket ésaz ingatlanfejlesztés területéhez kapcsolódó, világszerte egyre keresettebb magyar találmányokat. A Budapest-standon bemutatják, hogy milyen jelképszerű fejlesztések alakítják a jövő Budapestjét, illetve ismertetik Magyarország sokrétű „okos-város” (smart city) koncepcióját is.A magyar ingatlanpiaci perspektívákkal kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a budapesti irodapiac idén is rekordnövekedéssel dicsekedhet.

Fontos szereplője lesz Magyarország anemzetközi ingatlanpiaci szektor szereplőit és befektetőit tömörítő neves befektetői fórumnak, az Expo Realnak, mert az ágazatot sújtó válság óta először tudott hazánk bekerülni a központi programba. A Magyarország: tovább növekszik a befektetői bizalom című kerekasztal-beszélgetésen a szektor elitje előtt Szeneczey Balázsvárosfejlesztési főpolgármester-helyettesképviseli az országot és ismerteti a gigaberuházásokat. A kiemelt nemzetgazdasági tényezőt jelentő ingatlanfejlesztések nemzetközi bemutatásának legfőbb célja, hogytudassák a nemzetközi befektetőkkel: vonzó lehetőségek vannak hazánkban.

A 2017. október 4–6. között Münchenben 20. alkalommal megrendezésre kerülő Expo Real Európa legjelentősebb ingatlanpiaci szakmai vására, ahol több mint 1700 kiállító és majd 40 000 döntéshozó gyűlik össze 77 országból. A központi téma idén az intelligens urbanizáció. A Budapest-standon a kormányzati és önkormányzati fejlesztési projekteket, valamint a legjelentősebb piaci szereplők ingatlanfejlesztéseit prezentálják a közönségnek. A több évszázada híres magyar találékonyság jegyében bemutatják az ingatlanfejlesztési szegmenshez kapcsolódó innovációkat és okos megoldásokat is.

„A világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési szakkiállításán újra ránk irányul a figyelem a vizes vb után, amelyen 180 ország képviselői és tévénézők milliói láthatták, hogy Budapest, a gyorsan fejlődő világváros nemcsak gyönyörű, de élhető és „okos” is”– mondta Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. „Az Expo Realon számos világszínvonalú fejlesztéssel tudatjuk a nemzetközi befektetőkkel, hogy Budapest óriási változásokon ment keresztül, melyek a várostervezés, a technológia, a környezetvédelem, a közlekedés- és az infrastruktúra fejlesztése területén egyaránt kiemelkedőek. Az elmúlt évek komoly rehabilitációs és városfejlesztési munkája beérett, a stabil gazdasági környezet és politikai helyzet, a számos kormányzati és önkormányzati akció minden szegmensben katalizálja az ingatlanpiac növekedését. Részvételünk a központi programban világossá teszi, hogy megszolgáltuk a befektetői bizalmat. Jövőképünk és a hosszú távú városfejlesztési koncepciónk interpretálása révén a magyar főváros még több nemzetközi ingatlanfejlesztés legfőbb európai célpontjává válhat”– tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A világ egyik legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE legfrissebb kutatási adataiból kiderül, hogy a közép-európai régió a tavalyi évhez képest még vonzóbbá vált a befektetők szemében, Magyarország pedig 15 százalékos arányt képvisel a teljes befektetési forgalomban. A kimagasló 2016-os eredmény (1,54 milliárd euró) után a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon közel 1,2 milliárd eurót költöttek a befektetők 2017 első nyolc hónapjában.

„A befektetői bizalom továbbra is nő Magyarország iránt, az Expo Real pedig kiváló platform arra, hogy népszerűsítsük Magyarországot és Budapestet, mint a közép-kelet-európai térség gazdaságilag is meghatározó nagyvárosát, innovációs és kulturális központját” – mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény vezetője kiemelte:„a magasabb hozzáadott értékű beruházások számára is egyre vonzóbb a befektetési környezet, ezt jól mutatja a mértékadó IBM Global Location Trends 2017 jelentése is, mely Magyarországot munkahelyteremtés szempontjából a világ 10 legjobbja közé sorolja, a munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján pedig a világon az 5. legjobb értéket érte el hazánk. A hotel-, iroda-, valamint az ipari- és logisztikai fókuszú ingatlanfejlesztéseket képviseljük a kiállításon, hogy felhívjuk a leendő befektetők figyelmét a komoly megvalósíthatósági potenciállal rendelkező beruházásokra.”

A kiállítás központi témáját, az intelligens urbanizációt körüljárva a szakmai fórumok betekintést nyújtanak Magyarország okos városainak koncepciójába és a települések stratégiáiba, és ismertetik Budapest intelligens város vízióját is. Ennek keretében lesz jelen a Liget Budapest Projekt is, amely tavasszal a Cannes-i „ingatlanszakmai Oscaron” az Európai Unió legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, a Liget Budapest Projekt vezetőjeelmondta: „a projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja újul meg, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal. A kontinens egyik legígéretesebb és leginnovatívabb ingatlanfejlesztése révén a Városliget egyszerre válik pihenést szolgáló városi közparkká, zöld oázissá és kulturális, szórakoztató, rekreációs intézmények otthonává. Magyarország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözzük egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. A közel 200 éves Városliget egyedi történelmi, természeti és intézményi adottságai az épülő új múzeumokkal együtt olyan összetett családbarát kulturális-szabadidőparkot hoznak létre, ahol a világ vezető nagyvárosaihoz hasonlóan mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.”

Nemcsak Európa legrégibb közparkjával, az Európai Unió legjobb városfejlesztési nagyprojektjével, a Liget Budapest Projekttel leszünk „legek” a régióban, hanem azáltal is, hogy az elmúlt két évben a közép-kelet-európai országok közül a magyarországi befektetési piacot jellemezte a legdinamikusabb bővülés. Takács Ernő, az ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke úgy fogalmazott: „kiemelt célunk, hogy további befektetési volumennövekedést eredményezzen a prémium irodapiac bővülése. Hazánkban a legnagyobb mértékű beruházások az irodapiacon várhatók, soha nem látott eredményeket fog felmutatni ez a szegmens. Az Expo Realon a kiemelt projektek révén szeretnénk szemléltetni, miért vált Európán belül az egyik legkedveltebb befektetési desztinációvá a folyamatosan fejlődő Budapest. Jó éveknek nézünk elébe, az ágazati rekord idén is megdőlni látszik, a szektor tovább bővül, mert nemzetközi viszonylatban alacsony belépési küszöb mellett kínálunk magas megtérülési rátát a befektetők számára.”


Világszínvonalú fejlesztések a Budapest-standon

Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködése révén megvalósuló Budapest-standon bemutatott fejlesztések átfogó képet nyújtanak majd a további növekedés előtt álló fővárosi ingatlanpiac perspektíváiról. A Budapest-standon a múzeumi negyeddel övezett közpark, a Liget Budapest Projekt mellett, a Budapest Airport jelentős logisztikai projektje, a cargo légitársaságokat kiszolgáló Cargo City is bemutatkozik, demonstrálva, hogy a repülőtér hamarosan Közép-Kelet Európa teheráru-csomópontjává válik. A HIPA a többi között a külföldi befektetők figyelmébe kívánja ajánlani a budapesti EcoDome irodaházfejlesztési projektet, a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golfkomplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és az NM38 Lifestyle Hotel prémium kategóriás budapesti lifestyle hotel fejlesztést is. A szektorban három évtizede élen járó Atenor a főváros egyik legnagyobb irodafejlesztésével, a hat épületből álló zöld irodákat kínáló campus jellegű megaprojekttel, a Váci Greens-szel vesz részt a standon. A Magyarországon elsőként privát alapon megvalósuló kollégiumi céllal épülő beruházást, a MILESTONE Budapest One-t a Forestay Development mutatja be. A számos irodaépületet is jegyző Futureal Magyarország leendő harmadik legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plazát mutatja be a szakkiállításon. Az 55 000 négyzetméteres létesítmény a budapesti Etele téren, a főváros legnagyobb multimodális csomópontjában, a négyes metró újbudai végállomásánál, egy leendő kereskedelmi és üzleti központ területén helyezkedik el. Jelen lesz a standon –a regionális ingatlanpiacon fejlesztő- és üzemeltető vállalatként közel 25 éve meghatározó szerepet betöltő –Gránit Pólus Csoport is.

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott prémium belvárosi fejlesztéseiről híres, magyar tulajdonban lévő Horizon Development három folyamatban lévő ingatlanprojekttel lesz jelen az idei szakmai seregszemlén. A LEED Platinum minősítésű, 15 000 négyzetméteralapterületű Szervita Square Building 2019-től a belváros új gyöngyszeme lesz, világszínvonalon ötvözve a kiskereskedelmi, iroda- és luxus-lakóingatlan funkciókat.  A fejlesztő bemutatja továbbá a belső Váci út legnagyobb volumenű, legmagasabb műszaki tartalmú, kettős környezettudatos minősítéssel (LEED Gold, BREEAM Very Good) bíró kereskedelmi célú fejlesztését: a már szerkezetkész, 25 000 négyzetméteralapterületű Promenade Gardens irodaházat, valamint a XI. kerületben tervezett, okos megoldásokban és zöldfelületben gazdag lakóingatlanfejlesztését, a Buda Gardens lakóparkot. Bemutatkozik a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található Tópark ’Be My City’ LEED Gold Campus minősítésű multifunkcionális épületegyüttes is, amely irodaházakkal, kiskereskedelmi és szolgáltató egységekkel, lakóingatlanokkal, szállodával és konferenciateremmel kínál városi élményt a természet közelében. Az idén fennállásának huszadik születésnapját ünneplő, a régióban fejlesztő és befektető TriGranit egy budapesti A-kategóriás irodaház fejlesztésével, a MÜPA és a Nemzeti Színház szomszédságában épülő 37 000 négyzetméterGLA területű Millennium Gardens irodaházzal jelenik meg a Budapest standon. A piacvezető Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb irodaházát, a Magyar Telekom székházat, az ország egyik leginnovatívabb irodaépületét, az Ericsson székházát, a jövőbeli irodapiaci igényeket kielégítő Skylight City-t promotálja. Népszerűsíti ipari logisztikai fejlesztését, az East Gate Business Park B2 raktárépületet, valamint szálloda fejlesztését, az első budapesti repülőtéri szállodát, az Ibis Styles Budapest Airport Hotelt is.

Az ingatlanjog szakterületét a nemzetközi rangsorokban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, valamint az Oppenheim Ügyvédi Iroda és aKnight Bird & Bird Iroda képviseli a standon. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatait, a CBRE-t és a Magyarországon fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Colliers Internationalt, továbbá hazánk egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságát, a KPMG-t. Egyedülálló magyar innovációkat, környezettudatos zöld technológiai fejlesztéseket is megismerhet a szakmai közönség. Köztük a forradalmian új, energiatermelő, moduláris térburkoló rendszert, az újrahasznosított műanyag hulladékból készülő napelemmel felszerelt járófelületet, a Platio-t. A térburkolat egyre népszerűbb világszerte, mert a magyar fejlesztésű okosburkolat újszerű megoldást nyújt a közterületi elektromos eszközök hálózattól független működtetésére. Ugyancsak zöld ipari megoldásként ­­– több európai, amerikai és ázsiai ország után – az Expo Realon is hódít majd a Thermowatt Kft. nemzetközi innovációs díjnyertes hőszivattyú alapú műszaki megoldása, amivel korszerű, energiahatékony és környezetbarát módon lehet a szennyvízben lévő hőenergiát épületek hűtésére és fűtésére hasznosítani. Bemutatkozik a Chameleon Smart Home rendszere is, amely egy új utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel.


Fókuszban a magyar piac

Európa legjelentősebb és legnagyobb ingatlanpiaci szakmai kiállításán az Expo Realon hazánk, aMagyarország: tovább növekszik a befektetői bizalom címmel szerepel a központi programban. A kerekasztal-beszélgetésen Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettesvesz részt a kormányzat részéről, a fejlesztőket Kovács Attila, a Horizon Development egyik tulajdonosa és ügyvezető partnere, valamint Noah M. Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója képviseli. A központi program résztvevőiként többek között tájékoztatják a szakmát arról, hogy a 2017-es év első félévéhez képest az elmúlt 3 hónapban szinte megduplázódott a tranzakciók volumene a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon.


Forrás: Bepresent.hu

A Budapest-stand weboldala
Néhány kiemelt projekt videója
A Budapest-standon bemutatott fejlesztések látványtervei

Budapest városbemutató filmje
A Liget Budapest Projekt filmje
A HIPA Opening Doors című filmje

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások