hír épületek Abu Dhabi Jean Nouvel Louvre

Novemberben nyit a Jean Nouvel tervezte Louvre Adu Dhabi!


Java | 2017.09.14
A különleges komplexum maratoni építése összesen mintegy tíz évet vett igénybe! Még 2007-ben jelentette be a helyi és a francia kormány az arab Louvre építését, miután az emirátus, több mint 500 millió dollárt fizetett a névhasználatért.

A 24 ezer négyzetméteres ingatlanegyüttes a Szadijat-szigeten (Saadiyat) található, amely helyet ad a Frank Gehry-tervezte Guggenheim Múzeumnak és a Foster+partners által tervezett Zayed Nemzeti Múzeumnak is, így a város új, igazi interaktív kulturális központtá válik 2020-ra.

A múzeumváros néven emlegetett komplexum 55 önálló épületből áll, amely összesen 23 galériát foglal magába. A közeljövőben átadásra kerülő gigantikus fejlesztés Jean Nouvel francia sztárépítész tervei alapján készült el, melynek központi része a 180 méter átmérőjű lebegő kupola. Ezt a központi elemet összesen négy tömb támasztja alá, amelyek 110 méteres távolságban találhatók egymástól. A látványos, összetett geometriai szerkezet összesen 7850 különböző méretű és helyzetű „csillagból” áll, nyolc különböző rétegben. Elképesztő az a vizuális élmény, melyet a perforáción keresztül beszűrődő fény hoz létre az épület belsejében. Éjjel a mennyezet több ezer csillagot képez, amelyek kívülről és belülről egyaránt jól láthatók.

A belső terek magassága 29-40 méter között váltakozik.A kupola nem csak esztétikai, hanem környezetvédelmi célt is szolgál, így védőernyőként távol tartja a külső forróságot. Tehát biztosítja a látogatók komfortérzetét, miközben sétálnak a galériákban, a kiállításokon, a gyermekmúzeumokban. Következésképpen az árnyékolás csökkenti az egyes fedett épületek energiafogyasztását is.

A kiállító terekbe a világ számtalan részéből érkeznek majd művészeti tárgyak. Ez a remek kulturális intézmény hivatott arra, hogy a kulturális missziós hídszerepét töltsön be a nyugati és a keleti civilizáció között. A kortárs arab világ emellett a régió multikulturális örökségét is bemutatja a múzeumban.

A városvezetők célja, hogy Abu Dhabi (Abu Dzabi) turizmusában egyre jelentősebb szerepet töltsön be a kultura, amelyet elősegít a húsz percnyi távolságra lévő nemzetközi repülőtér.

Jean Nouvel a projektről (franciául, angol felirattal):



Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások