képzés Horizont Kiss Gyula Markó Balázs SZIE-YMÉTK YBL

Forradalmi változások az építészképzésben az Ybl-ön


Csépé | 2017.09.15
Teljesen új felfogásban, az építészeti tervezés vezérletével kapják az új évfolyamok a képzést a SZIE-YMÉTK osztott építészképzésében. Az új felfogású képzéshez egy új képzési helyet is kialakítottak az épület első emeletén.

A vidéki egyetemek osztatlan képzései eddig 4+1,5 (BSC+MSC); mostantól 3,5+2 éves rendszerben képzik az építészeket. Győrben, Debrecenben, Pécsett eddig is stúdió-jelleggel képezték az építészeket, most az Ybl-ön is ilyen, műterem jellegű képzés lesz, ráadásul forradalmian átalakul a képzés teljes felépítése.
A képzés tematikája "spirális jellegű" lesz – mondta el Markó Balázs DLA dékán honlapunknak. Azaz ahogy a tervezési, építészeti feladatokkal haladnak, úgy tanulják hozzá a szükséges tantárgyakat a matematikától az építészettörténetig. A képzés így gyakorlatiasabb lesz, és a csoportot kísérő öt mentortanárnak köszönhetően remélhetőleg a lemorzsolódás is csökken.
Az építész szaktárgy lesz a megrendelő – fejti ki a koncepciót Kiss Gyula DLA dékánhelyettes, a képzés vezetője – azaz mintegy "megrendeli" a szakoktatótól az egyes tantárgyakból az éppen szükséges oktatást. Tehát ha éppen lakóépületet terveznek, építészettörténetből a különböző korok lakóépületeit tanulják végig, a szükséges tartószerkezetet megtanulják méretezni, ehhez a szükséges matematikát, és így tovább.
Az új képzéshez új képzési hely készült, egy nagyobb tanuló-stúdió, egy kisebb csendes előadó, és egy társalgó, "lounge", ahol lazítani, élni tudnak a hallgatók, és ahová csak ők tudnak a mágneskártyával belépni. Mert a cél az is, hogy sokat legyenek bent az alma materben, amihez vonzó belső teret igyekeztek kialakítani. A terem átalakítását a Dienstmann Tamás vezette Horizont cég támogatta (a most húszéves cég a kanadából hazatelepült üzletember elsősorban acél könnyűszerkezetekkel foglalkozó vállalkozása).
Mint Dr. Tőzsér János elmondta, a támogató cég szerepe fontos, a "Horizont Mű-hely" egy lépés a lehetséges duális képzés felé.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások