sebesp | 2017.09.17
Csak egy beugró érzékelhető az iskolaudvaron a téglakerítésben, meg egy fekete cső mered az ég felé, rejtekhelyet adva egy kis családi háznak.

A Rejtőzködő Ház (Hidden House) egy új földszintes lakóház London Clerkenwell Green területének központjában. A ház az 1847-ben épült Clerkenwell-fogdához tartozó egykori börtönfal, másik oldalról egy ma irodaházként működő, Viktória korabeli iskola mellett található. Mindkettő műemléki védettséget élvez.

A ház helyét korábban a gondnok fészere foglalta el, magas fallal körbefogva, amelybe gondosan ágyazódik be az új lakóház, tisztelettudóan illeszkedve a szomszédság adta keretekbe a rendkívül érzékeny helyszínen.

Az ház belsejét a tölgyfa falburkolat definiálja, ezzel szinte már hotel jelleget kölcsönözve a lakásnak, amely felett egy lebegő, szükség szerint átlyukasztott tető helyezkedik el. A természetes fény leginkább innen érkezik a terekbe, hiszen a háznak mindössze két helyiségén található falfelületbe épített nyílászáró.

A kis otthon két hálószobát, két fürdőszobát és egy nappali / étkezős konyhát kínál saját kis privát külső térrel. A tetőn elhelyezett felülvilágítókon át az egykori iskolaépület tornyainak látványa adja az exkluzív kilátást, míg az kert felé nézőhomlokzat tolóajtói egy nagy, jól karbantartott közös kertre néznek.

A Rejtőzködő Ház összeköti a lakóit a tájjal és az éggel, és kölcsönveszi a szomszédos épületek nagyságát, hogy belső térben monumentalitást hozzon létre.

A Coffey Architects tervei alapján megvalósult épület kétségtelenül mértéktartó, a térbeli élmény a műemlék fal vastagságának rejtekében marad.

Képek: ©Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások