sebesp | 2017. szeptember 18.
     
Tel-Aviv-Jaffában a Richard Meier & Partners tervei alapján nem rég fejezték be az iroda első izraeli projektjét, a 154 méter magas Rothschild-lakótornyot.

A Rothschild-tornyot az UNESCO világörökség részét képező Tel-Aviv szívében építették fel, ahol közel négyezer modernista lakóházat húztak fel a történelme során, ezzel az irányzat nagyszabású szabadtéri kiállítóterévé vált.

A németországi zsidó építészek még a második világháború előtt érkeztek ide, és rövid időn belül Tel-Avivot Bauhaus-várossá alakították. A település az 1931 és 1956 közötti modern építészet az egyik leggazdagabb gyűjtőhelye a világon. Az 1880-ban alapított város az 1920-30-as években épült ki, és mivel akkoriban a Bauhaus számított a legkorszerűbbnek, ezért a weimari majd dessaui iskola által ihletett házakkal építettek be a települést.

A tervező amerikai építésziroda 42 emeletes lakóházával a Rothschild sugárút történelmi épületeihez csatlakozott, ezért alapvető volt, hogy az új épülettel a modern hagyományokat folytassák. A fehér lakótorony nagyszerű szimbóluma és folytatása a csaknem száz éve elkezdett urbanizációnak.

A kétrétegű homlokzat fehér keretes függönyfala és alumíniumburkolata áttetszővé és könnyűvé teszi az épületet, mintegy fátyollal fedi a házat. A torony tetején egy hatalmas ablakrámában a Földközi-tengert láthatjuk a penthouse teraszáról.

A torony világos homlokzata és átláthatósága csökkenti az épület tömegét, és kifejezi a város optimizmusát, nyitottságát és energiáját.


Forrás: Realista.hu
Fotók: Roland Halbe
Model fotó: Scott Frances

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: