rendezvény belsőépítészet építészet fény konferencia mma szakrális

A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA


Katona Vilmos | 2017.09.26
Második alkalommal rendez a 21. század keresztény egyházi művészetéről konferenciát Lélek-vallás-művészet címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete hétfőn és kedden a Pesti Vigadóban.

A kétnapos tanácskozás arra keresi a választ, hogy van-e befolyása az ember lelki jóérzésére azoknak a művészeti alkotásoknak, amelyek vallásos közegben érvényesülnek. Mint írják, a hit önmagában is lelki táplálék, orvosság, vigasz, ám ha a vallásos élet eszközei a művészetek közelségében, vagy azokkal együtt jelennek meg, hatásuk megtöbbszöröződhet.

Szintén a konferencia célja megvizsgálni, hogyan alakul korunk vallásos eseményeinek színtere és akusztikus tartalma, lehet-e, és érdemes-e befolyásolni a változás folyamatát. A tanácskozáson Petrás Mária a szakrális művészet emberiségre gyakorolt hatásáról, Vukoszávjev Zorán építész-oktató a modern belső templomterekről és a csend, a dísztelenség kapcsolatáról (ajánlott irodalom: itt, itt és itt a szerk.), Lovász Irén pedig az emberi hangnak a szakrális-spirituális kommunikációban és a terápiában betöltött szerepéről beszél, míg Jankovics Marcell A Trecentótól máig címmel ad elő.

Hámori Katalin Hild József szakrális építészetét mutatja be a közönségnek, Sulyok Miklós pedig arról számol be, milyen építészeti eszközök vannak a minimalizmus korában a templomtervező építész kezében a liturgikus és a szakrális tartalom megjelenítésére. Fehér Anikó a 21. századi imádkozási szokásokról, Túry Ferenc a zeneterápia és spiritualitás kapcsolatáról fog beszélni a rendezvényen - derül ki a konferencia programfüzetéből.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások