hír épületek tervek cikk belsőépítészet Dél-Afrika Heatherwick múzeum

Hogyan lesz 42 függőleges betoncsőből a kortárs kultúra fellegvára?


sebesp | 2017. szeptember 26.
     
A Heatherwick Stúdió által tervezett MOCAA a világ legnagyobb afrikai kortárs művészetnek szentelt múzeuma egy gabonasiló újragondolásával jött létre.

A Fokváros vízparti területén Dél-Afrikában, a 9 emeletes, 9.500 négyzetméteres belső tér új életre kelti a gabonasilót, a szecessziós város történelmének szimbólumaként. A siló 1990-ben újrahasznosították az új technológiák bevezetésével. Heatherwick átértelmezése ennek a történelmi emléknek, a gazdasági fejlődés szimbólumát alakítja át kulturális epicentrumként.

Habár a beton épület egyetlen szerkezetnek tűnik, valójában két részből áll: egy osztályozó toronyból és negyvenkét magas, cellás silóból. A legnagyobb kihívás az volt, hogy ezeket szorosan összekapcsolódó betoncsöveket olyan térrendszerré alakítani, amely alkalmas a művészet megjelenítésére
megőrizve az épület ipari örökségét. Olyan koncepcióban gondolkodtak az átrium kialakításakor, amilyen például székesegyház boltíves belső tere, amely a múzeum szívévé válhat, központi elhelyezkedése révén hozzáférést biztosítva a galériához, a központi átrium körül szervezett terekhez. Ennek elérése érdekében alulról kivájták a siló hengerek beton falát.

A munkák eredményeként létrejött projekt 6 000 négyzetméternyi kiállítási teret, ezen belül 80 galériát foglal magába, amelyek az afro-kortárs művészet népszerűsítését szolgálják. Az épület tetőkerttel, restauráló laboratóriumokkal, könyvesbolttal, étteremmel és bárral is rendelkezik.

Forrás: Heatherwick Studio
Fotók: Iwan Baan
 

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (10 szavazatból)