hír épületek tervek cikk belsőépítészet Dél-Afrika Heatherwick Múzeum

Hogyan lesz 42 függőleges betoncsőből a kortárs kultúra fellegvára?


sebesp | 2017.09.26
A Heatherwick Stúdió által tervezett MOCAA a világ legnagyobb afrikai kortárs művészetnek szentelt múzeuma egy gabonasiló újragondolásával jött létre.

A Fokváros vízparti területén Dél-Afrikában, a 9 emeletes, 9.500 négyzetméteres belső tér új életre kelti a gabonasilót, a szecessziós város történelmének szimbólumaként. A siló 1990-ben újrahasznosították az új technológiák bevezetésével. Heatherwick átértelmezése ennek a történelmi emléknek, a gazdasági fejlődés szimbólumát alakítja át kulturális epicentrumként.

Habár a beton épület egyetlen szerkezetnek tűnik, valójában két részből áll: egy osztályozó toronyból és negyvenkét magas, cellás silóból. A legnagyobb kihívás az volt, hogy ezeket szorosan összekapcsolódó betoncsöveket olyan térrendszerré alakítani, amely alkalmas a művészet megjelenítésére
megőrizve az épület ipari örökségét. Olyan koncepcióban gondolkodtak az átrium kialakításakor, amilyen például székesegyház boltíves belső tere, amely a múzeum szívévé válhat, központi elhelyezkedése révén hozzáférést biztosítva a galériához, a központi átrium körül szervezett terekhez. Ennek elérése érdekében alulról kivájták a siló hengerek beton falát.

A munkák eredményeként létrejött projekt 6 000 négyzetméternyi kiállítási teret, ezen belül 80 galériát foglal magába, amelyek az afro-kortárs művészet népszerűsítését szolgálják. Az épület tetőkerttel, restauráló laboratóriumokkal, könyvesbolttal, étteremmel és bárral is rendelkezik.

Forrás: Heatherwick Studio
Fotók: Iwan Baan
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások