hír tervek

Klímaváltozáshoz alkalmazkodó építészet: víztartály, parkoló és park egyben!


Csépé | 2017.09.29
A Tredje Natur dán építésziroda radikálisan új projektet mutatott be: a Pop-Up projekt egyszerre kezeli a nagyvárosok három problémáját: a záporok után hirtelen áradásokat, a parkolóhelyek hiányát és a parkok hiányát. A terv a New York-i St. John's Parkba készült, de Budán is el tudnánk képzelni.

 

Számos nagyváros hatalmas költséggel utak és terek alatt próbál záportározókat építeni a klímaváltozás okozta hirtelen felhőszakadások káros hatásainak kiküszöbölésére. A dánok javasolta szerkezet normál napokon mélygarázsként funkcionál parkosított felszínnel, a felszínről rámpás autólehajtóval, a mélygarázs alatt üres tárolóval. Felhőszakadás esetén a tároló megtelik vízzel, majd megemeli a parkolót parkostul, ami lebeg a vízen, mint egy parafadugó. A kör alaknak, és a kör alakú rámpának köszönhetően ekkor is ki lehet hajtani a parkolóból, illetve a parkból le lehet jönni.
Az építésziroda két neves mérnökirodával, a COWI és Rambøll cégekkel közösen tervezte a projektet, azaz a projekt meg is valósítható, több mint gondolatkísérlet. A munkában részt vett New York város környezetvédelmi osztálya, és Koppenhága műszaki és környezetvédelmi igazgatása.

A Tredje Natur (Harmadik Természet) 25 fős építésziroda, melyet Ole Schrøder és Flemming Rafn Thomsen alapított 2012-ben. Honlapjuk: www.tredjenatur.dk

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások