díj Baumit Év háza

Az „ÉV háza” díjazottjai 2017-ben


Java | 2017.10.02
Az Építészet Világnapja nyitóeseménye az „Év háza" pályázat ünnepélyes díjátadója volt. A fődijat idén Dénes György építész vehette át a Balatonhenyén felújított lakóépület tervezéséért. A fődíj mellett öt különdíj is gazdára talált az Építészek Házában.

Idézet Szoják Balázs, a díj kurátora, nyitóbeszédéből:

„Ebből az intenzív és túlzó ingerkörnyezetből (elektronikus világ, környezet, reklámok, divat) még mindig kiemelkednek az építészeti alkotások, melyek így fokozottan hatnak ránk, éppen ezért azok megalkotásának felelőssége is növekszik. Ezért minden példamutató építészeti alkotásokat bemutató vagy létrehozó kezdeményezés fontos, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet az építészeti környezet és gesztusok jelentőségére!"

A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület védnökségével került kiírása. A pályázat főtámogatója a Baumit Kft. Idén 24 pályamű érkezett be.

A zsűri elnöke Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.
Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke,
és Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke
Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora
A zsűri tagjai Tóth Balázs építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2016-ban Ybl Miklós-díjat kapott építészek, Lantay Attila, Székesfehérvár város főépítésze és Viszlai József Pro Architektúra díjas építész, Miskolc város egykori főépítésze.

„Az itt látható épületeknél fő szempontként jelenik meg az energiahatékonyság, a kreatív homlokzatkísérlet, a hagyomány tisztelete és az új anyagok alkalmazása modern felületeken egyaránt. Ez mind-mind feladat a mi számunkra is" – mondta el Nagymányoki Cintia, a főtámogató Baumit Kft. marketing vezetője.

Díjak:

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat Dénes György nyerte, a Balatonhenyén felújított lakóház tervezéséért.
Méltató beszédében Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke a legjobb házról a következőket mondta:
„Az elhasználódott, felismerhetetlenségig átalakított falusi ház telepítésében, tömegalakításában rejlő lehetőségeket kihasználva valósult meg az épület átalakítása. Növekmény mindössze a pince fölötti épületrész, a padlás kubaturájának integrálása és a légies tornác. A tervező tisztelettel kezeli az épített örökség értékeit, de a kötöttségeken belül merészen alakítja a mai kor igényeinek megfelelően az épületet, megteremtve ezzel a régi és az új egyensúlyát. Homlokzatképzése, a belső terek alakítása és berendezése példaértékű, kiváló példája a „megtartva megújítás" gondolatiságának."

Különdíjak

1. A Magyar Építész Kamara különdíját Hőnich Richárd DLA vehette át soproni családi házának tervezéséért.
2. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Papp László kapta egy Kapuváron található családi ház tervezéséért.
3. A Hella Árnyékolástechnikai Kft. Esztétika különdíját Kovács Csaba vehette át egy budapesti család ház felújításáért.
4. A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját a Minusplus Generáltervező Kft. három munkatársa – Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos – nyerte el egy Leányfalun található nyaraló tervezéséért.
5. Az Internorm Ablak Kft. különdíját Benczúr László egy budapesti családi ház tervezéséért kapta.

(x)

Forrás: mek.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások