hír cikk Dubaj Mars építkezés építészet sivatag beruházás tudomány

Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt


donkanyar | 2017. október 4.
     
Dubaj bejelentette, hogy egy marsi civilizáció alapjait fogja letenni a sivatagban: mert bizony ők a Marsig nem fognak elutazni, inkább felépítik a kolóniát itt, a Földön.

Természetesen, amikor arról beszélünk, hogy Dubaj marsi várost épít magának, akkor nem víz és áram nélküli kunyhók sokaságát kell elképzelni, hanem egy 176 500 négyzetméteren elterülő, kupolákkal fedett poliszt, amit a tervek szerint 140 millió dollárból építenének fel. A Bjarke Ingels (BIG) tervezte űrszimulációs város lényege, hogy télethűen adja vissza a marsbéli élet feltételeit.

A marsi tudományos városprojekt tehát elsősorban nem a turistáknak fog épülni, hanem azokat a kutatókat fogja kiszolgálni, akik a vörös bolygóéhoz hasonló körülmények között dolgozhatnak majd olyan technológiákon, amelyek a jövőben segíthetnek vízzel, táplálékkal és energiával ellátni egy ottani kolóniát.

A "város" kupolaszerű épületek sorából áll majd. A kupolák laboratóriumokat fognak fedni, de a dubajiak egy múzeumot is ki akarnak alakítani a telepen. A múzeum az emberiség legnagyobb világűrben elért eredményeit mutatja majd be.

Az építményeket nem meglepő módon a Marson is alkalmazható technológiával építik majd fel: ez azt jelenti, hogy 3D-nyomtatással készítik majd az elemeket, amelyek ellenállóak lesznek a hővel és a sugárzással szemben is, illetve a sivatagi homokot is felhasználnak építőanyagként.


Forrás: Realista.hu

Ajánlott irodalom:

Földön kívüli építészet – 3D-nyomtatóval épülnének bunkerek a Marson

Norman Foster tervezheti az első holdbázist

A szerző legújabb cikkei:
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a BálnátKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)