tervek OMA PEX Toulouse

660 méteres csarnok oszlopok nélkül az OMA-tól


fati | 2011.07.08
A holland OMA építésziroda nemzetközi pályázaton nyert a franciaországi Toulouse városának tervezett vásárcsarnokával. A 40.000 m2-es épület érdekessége, hogy hatalmas belső terében egyetlen letámasztás sincsen

A vásárterület neve PEX (Parc des Expositions), és konferenciákat, kiállításokat valamint koncerteket fognak benne tartani. A helyszín Toulouse újonnan kialakított innovációs zónája, amely 2,8 kilométer hosszú fejlesztési területet foglal el a városban.

A PEX gyakorlatilag egy kompakt miniváros a maga 338.000 m2-ével, és a város új kapujaként kell elképzelni. A vásárterületek szokványos terjengősségéhez képest a Toulouse-i kompakt kialakítása miatt nem vesz el a környező zöldből.

Az OMA három, nemzetközi szinten is elismert építészirodát utasított maga mögé a pályázaton. "Ez a projekt nemcsak az építészetről, hanem az infrastruktúráról is szól. A sokszínűség összesűrítve jelenik meg benne, és a lehetőségek határtalanok", mondta el Clément Blanchet, az OMA franciaországi projektjeiért felelős munkatársa.

Az OMA terve 320 méter széles, és egy olyan gigantikus, 2,8 kilométer hosszú sávban helyezkedik el, amely a Garonne folyót is összeköti a jövőbeli fejlesztések helyszínével. Maga a PEX csarnok szerkezete 660 méter hosszú és 24 méter magas - azaz horizontálisan monumentális, de mégse uralja a környezetet. Három párhuzamos szerkezeti sávból áll majd: a két szélén multifunkcionális rendezvényhelyszínből, egy 160.000 m2-es parkolósilóból, és középen a 40.000 m2-es köztes letámasztás nélküli kiállítóteremből. A PEX hatalmas szerkezete egy egyszerű és flexibilis háromdimenziós rács.

A PEX 2016-ra készül el és ez lesz az OMA első elkészült franciaországi középülete.

forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások