cikk

Menő irodaházak az új Metszetben

Megjelent a Metszet 2017/5 száma


Csépé | 2017.10.16
A Nordic Light van a címlapon, japán, osztrák, ghánai példák a külhon rovatban, Szalay Tihamér, a Minusplus és Lukács és Vikárék egy irodája a magyar példák között.

A Nordic Light irodaházról rendhagyó módon nemcsak értékelő és rövid vélemény-cikkek kerültek a lapba, de egy hosszabb tudományos cikk az energetikai kutatásokról is, amik megalapozták a közel nulla energetikai szintű irodaház tervezését. A legnagyobb japán építésziroda, a Nikken Sekkei szintén újraértelmezte az iroda fogalmát egy fafeldolgozó cég irodája kapcsán, a japán faépítészet hagyományainak felhasználásával. A bécsi ÖAMTC, az osztrák autóklub irodája szintén mélyen kifejezi az autózás, a sebesség üzenetét. Itt egy hosszabb írás a BIM-technológiát is megvilágosítja az épület kapcsán (építész: Pichler & Traupmann). Különlegesség Ghána első GBC-minősített irodaháza (építész: Mario Cucinella, Luca Bertacchi), mely egyszerre reagál az olajpálma kérgére, a helyi képzőművészetre, az energetikai kihívásokra és a földrengési körülményekre.
A magyar példák között Szalay Tihamértól az A66 irodakomplexum szerepel a lapban, mely a történeti épületnek egy izgalmas átirata. Olvashatunk cikket az SB-Controls irodaházról, melyet a Minusplus iroda tervezett, és melynek kapcsán a mai irodaépítészeti kihívásokról is szó esik. Végül a Lukács-Vikár-Gál trió kőbányai ügyfélszolgálata a környezetbe illeszkedésre egy érdekes kísérlet.

A Metszet itt fizethető elő.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások