hír épületek beruházás Haladás sportkomplexum Szombathely

A Haladás új multifunkcionális sportcentruma november 8-án nyílik Szombathelyen

vezető tervező: Bordás Péter


Java | 2017.10.17
Már megtörtént az átadás-átvétel, most éppen a garanciális utójavítások zajlanak az épületeken. A cél egy olyan nemzetközi szabványoknak megfelelő sportkomplexum és rekreációs övezet kialakítása volt, amely európai szintű szolgáltatást képes nyújtani, és ezt maradéktalanul tudja is az új épület.


A Haladás Sportkomplexum alapkövét 2016 áprilisában rakták le. Az épület magában foglal többek között egy 9000 fős, UEFA IV-es besorolású, teljesen fedett lelátóval rendelkező labdarúgó-stadiont, illetve egy multifunkcionális sportcsarnokot. A beruházás 15,2 milliárd forintos költségét a magyar állam viseli, de a komplexum Szombathely városának tulajdonába kerül.

Bordás Péter – vezető tervező, Rohonci úti sportkomplexum tervezéséről:

,, Egy stadionnál mindig az a legnehezebb, hogy egy városi szövetbe kell integrálni, és nem egy külvárosi csomópontban foglalja úgy a helyet, hogy gyakorlatilag senkit nem akadályoz azokon a napokon, amikor nem nyitott. Tehát mindenféleképpen olyan funkciókat, olyan együttélést kell létrehozni a várossal.”


Tények és számok:
• Kialakított parkolók száma: 292 db
• Labdarúgó pálya mérete: 68 x 105 méter
• Stadion tervezett befogadóképesség összesen 8656 fő
• A stadionban 12 Skyboxot alakítanak ki
• Multifunkcionális sportcsarnok mérete: 50 x 60 méter
• A multifunkcionális sportcsarnokban helyet kap birkózó-, ökölvívó- és konditerem, kézilabda pálya, súlyemelő terem, szertár és bemelegítő folyosó
• A kézilabdapályához tartozik egy 458 fő befogadására alkalmas lelátó is

Vannak azért még kérdőjelek a beruházás körül. Feltűnő például, hogy a projektet eredetileg 8,8 milliárdra árazták, a végül elfogadott ajánlat már 13,1 milliárdról szólt, de ehhez képest is még 2 milliárddal drágult a beruházás. Gondot jelenthet, hogy néhány hete még azt sem lehetett tudni, ki üzemelteti majd a létesítményt. A legvalószínűbb, hogy a végleges megoldás megtalálásáig a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. működteti majd a pályákat az önkormányzat által fizetett bérleti díjból.

A stadion az elmúlt húsz év legjelentősebb sportinfrastrukturális fejlesztése a régióban, ami által olyan nemzetközi szabványoknak megfelelő sportkomplexummal és rekreációs övezettel lett gazdagabb Szombathely és környéke, amely európai szintű szolgáltatást nyújt majd a sportolni, szórakozni és pihenni vágyóknak.

Kapcsolódó cikk:

Látványos szakaszához érkezett a Haladás szombathelyi sportkomplexumának építése

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások