rendezvény Debrecen dizájn konferencia Modem

A forma születése: első magyar dizájnkonferencia a debreceni Modemben


droID | 2017.10.24
Dizájn, öndizájn, megtervezés és megfontolás, hétköznapi esztétika és dizájnkapitalizmus. A nap során szóba kerülnek sok más mellett a hashtag-használati mutatók, spekulatív és kritikai dizájnstratégiák, a briefek, posztok és különböző dizájnhasználati módok.

Dizájn, öndizájn, megtervezés és megfontolás, hétköznapi esztétika és dizájnkapitalizmus – ritka alkalom a Modemben, amikor a téma, illetve határterületeinek nagyágyúi és kedvelői összecsapnak vagy épp összeállnak, hogy megvitassák: vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét, s ha igen, akkor pontosan mi fölött is? A nap során szóba kerülnek sok más mellett a hashtaghasználati mutatók, spekulatív és kritikai dizájnstratégiák, a briefek, posztok és különböző dizájnhasználati módok.

A Modemben megrendezett első dizájnkonferencia – amely november 4-én 11 órakor kezdődik – minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes.

Helyszín: a Modem multimédia-terme, illetve a 3. emeleti kiállítás tere


Program

10 órától: érkezés, szabad kiállításlátogatás

11 órától: Horányi Attila (esztéta, művészettörténész) - A konferencia bevezetése

11.15: Kovács Péter (DLA, egyetemi docens, DE, Építész Tanszék) előadása:
Építészeti design vagy designépítészet. Az építészet és a design áthallásos fogalmak. Kérdés, hogy a kettő ugyanaz, vagy egyik része a másiknak, vagy csak közös metszeteik vannak, vagy teljesen más dologról beszélünk? Nem biztos, hogy van jó válasz. Fókuszáljunk egyszerűen csak a design és az építészet kapcsolatára és a mindkettőben lényeges momentumra, a forma kialakulására…

11.45: Pettendi Szabó Péter (egyetemi oktató, METU, Fotográfia Tanszék) előadása:
Végzettségem: fotográfus tervező művész. Bármely alkotói tevékenység felfogható komplex, intuitív és tervezett szakaszokat magában foglaló kommunikációs folyamatként. Példákat hozok arra, miként érvényesült ez a hozzáállás saját művészeti projektjeimben.

12.15: Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus, DE, Mozgókép- és Médiatudományi Intézet és Babes-Bolyai Tudományegyetem) előadása:
Dizájn és (élet)stílus összefüggései az Instagramon. Az előadás a francia művészetszociológia hagyományából kiindulva értelmezi az (élet)stílus fogalmát olyan egzisztenciális stilisztikaként, mely minden gyakorlati döntésünk mögött felismerhető (Marielle Macé). A fogalmat hashtaghasználati mutatók segítségével kiválasztott dizájntematikájú posztok elemzésével magyarázom, hogy a kortárs populáris és hétköznapi esztétikák működésmódját megmutassam.

13.00 13.45: ebédszünet

13.45: Lakner Antal képzőművész - alkotói állásfoglalás

14.00: Antal Balázs képzőművész - alkotói állásfoglalás

14.15: Fajcsák Dénes építész - alkotói állásfoglalás

14.30: Balla Dóra tervezőgrafikus - alkotói állásfoglalás

14.45 15.00: kávészünet

15.00: Szentpéteri Márton (PhD, egyetemi docens, Mome, Elméleti Intézet) előadása:
Egy különleges nap – Az állam totális művészete. Az előadás a designkapitalizmus totális esztétizációjának előképeiről szól. A középpontban a Mussolini-éra fasizáló törekvéseit érzékletesen bemutató Una giornata particolare című Ettore Scola-film és annak forgatási helyszíne, a római Palazzo Federici állnak majd.

15.30: Schneider Ákos (főszerkesztő, designisso) előadása:
A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. Az előadás olyan, a spekulatív és kritikai design területén kirajzolódó tervezői stratégiákra irányítja a figyelmet, amelyek a modern designhagyomány funkciót hangsúlyozó megközelítéseivel ellentétben egyre inkább a kortárs művészet taktikáit és intézményrendszerét használják annak érdekében, hogy a felhasználóbarát vagy emberközpontú (human-centered) design helyett a tervező kritikai mozgásterét kiterjesszék.

16.00: Erhardt Miklós (DLA, egyetemi docens, Mome, Média Intézet) előadása:
A jóravalóság hányattatásai a kortárs képzőművészetben és designban. Néhány gondolat és példa a kortársművészet és kortárs design etikai fordulatához.

16.30: Horányi Attila - zárszó

17.00: katalógusbemutatóval egybekötött tárlatvezetés a művészek részvételével a Tervezett alkotás című kiállításon

A konferencia a Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2017 programja.

A belépés ingyenes.
Az est az “új dizájnt nyert” kávézó nyitásával zárul, aminek keretében Borbély Mihály szaxofonos zenél a Zöld Kilincsben.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások